Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  141 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineață: Viitorul sună bine, mai ales la Telciu...

11/02/2018 09:41:36 Ioana BRADEA  
„Peste zece ani, Telciu se va uni cu Salva, Bichigiu și Coșbuc, formând un oraș. Se va construi un post de radio pe nume Sunetul Telciului și unul TV pe nume Telciu TV. Parcul se va mări, se vor face mai multe școli și o facultate și un mall. Se vor asfalta drumurile. Se vor face mai multe blocuri cu parcări și se vor construi două spitale noi.”

Zeci de copii din Telciu au răspuns unui chestionar oferit de profesoarele Mihaela Vlașin și Domnica Homei – răspunsurile lor, multe surprinzătoare și savuroase – fiind disponibile într-un amplu studiu semnat de Mihaela Vlașin, Domnica Homei, Valer Simion Cosma, Ágota Ábran și publicat în Gazeta de Artă Politică – AICI.

Copiii au fost invitați să răspundă la trei întrebări: „Unde vă vedeți peste 10 ani?”, „Ce ocupație credeți că o să aveți peste 10 ani?” și „Cum credeți că va arăta Telciu peste 10 ani?”, iar ceea ce a ieșit la iveală, din răspunsurile lor, este mai mult decât sugestiv...

„În 2027 va fi dezvoltat un lanț de hoteluri, drumurile vor fi asfaltate, blocurile vor fi renovate, iar pe marginea drumurilor vor fi plantați copaci pentru curățarea aerului. Se vor amenaja și mai multe parcuri cu piste de bicicliști și câteva săli de fitness. Totul va fi îmbunătățit, după posibilitățile financiare” (Telcean Anamaria-Daniela).

„Din perspectiva mea, Telciu se va uni peste zece ani cu Salva, Bichigiu și Coșbuc, formând un oraș. Se va construi un post de radio pe nume Sunetul Telciului și unul TV pe nume Telciu TV. Parcul se va mări, se vor face mai multe școli și o facultate, un mall și se vor asfalta drumurile. Se vor face mai multe blocuri cu parcări și se vor construi două spitale noi.”  

„Eu cred că Telciu, peste zece ani, va arăta mai bine, va fi mai populat cu atracții turistice. Eu cred că va avea cel puțin o fabrică, un loc de joacă pentru copii și ceva locuri unde pot sta și se pot relaxa adulții după o zi grea.”

„Din punctul meu de vedere, aș vrea să fie o localitate mai frumoasă, cu multe locuri de muncă, străzi asfaltate, locuri de joacă pentru copii și multe locații turistice.” (Hujda Nicolae Adrian)

„Mai dezvoltat, mai frumos și totuși mai gol. Fiindcă migrația către orașele mari e din ce în ce mai mare. Eu sper să fie într-o continuă dezvoltare, ca și acum.” (Câmpan Docica, clasa a IX-a)

„Cu trecerea timpului, Telciu cred că va învăța să-și pună în prim-plan atracțiile turistice, ba chiar să amenajeze unele noi, cum ar fi peștera de la Rebra, care momentan e nevizitabilă” (Pop Maria-Liana).

„Nu cred că Telciu se va schimba foarte mult, poate va deveni un mic oraș. Oamenii vor fi la fel de harnici, tradiția se va păstra, iar persoanele care vor vizita comuna o să o povestească frumos. Sunt locuri minunate și cred că în 10 ani o să fie mai prețuite decât sunt acum.”

Ultimul răspuns – „Am trei variante pentru această întrebare. Prima variantă: va rămâne la fel. A doua variantă: populația va scădea și școala, grădinița etc. se vor închide, iar oamenii vor fi nevoiți să se mute. A treia variantă: populația se înmulțește și dezvoltarea va crește...” – demonstrează că viitorul, în viziunea copiilor din Telciu, balansează între totul sau nimic: nimic nu se schimbă sau totul va fi diferit de acum...

Întrebarea extrem de importantă, concluzionează autorii studiului, la care merită să medităm o vreme, ar fi: cum vrem să fie relevant, sustenabil și trăibil ruralul? Admitem că viitorul satelor înseamnă distrugere prin părăsire sau îl distrugem transformându-l în sat muzeificat de dragul turismului...? Din această dilemă, cu greu putem ieși, e clar...

Foto @ Dan Gaftone

4894 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro