Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Dacă ieri au fost celebrate victimele Holocaustului, astăzi este ziua mondială a sănătăţii mentale. Motiv pentru care ne întrebăm oare câţi dintre noi suntem cu adevărat sănătoşi la cap? Vă simţiţi din când în când săriţi de pe fix? Sau aveţi uneori impresia că cei din jur ar fi cam ţăcăniţi...?
Ieri, la comemorarea victimelor Holocaustului, în jurul Monumentului Deportaţilor, s-au învârtit o vreme şi proaspăt lansata candidată Anca Cârcu alături de preşedintele Asociaţiei Rromilor Ardeleni. Ce căutau oare în zonă? Păreau că ar fi fost dispuşi să spună şi ei câteva cuvinte – poate chiar despre faptul că şi cetăţenii rromi au fost victime ale Holocaustului? Să fi avut şi Bistriţa rromii ei trimişi în lagăr în 1943 – 1944? Din cât am reuşit să aflăm, această etnie nu prea avea reprezentanţi în urbea noastră în vremea declanşării Holocaustului. Iar cei doi reprezentanţi ai Asociaţiei Rromilor Ardeleni nu au stat prea mult, ca să ne lămurească dilema: au ascultat în linişte discursurile şi au plecat înainte de depunerea coroanelor, pe nesimţite, exact cum au şi apărut...
Fără nicio legătură cu sănătatea mentală a unora sau a altora, tot într-o asemenea răcoroasă zi de octombrie, prin 1903 compania Bayer punea în vânzare aspirina, medicamentul minune obţinut de chimistul bavarez Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său.
Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 compania farmaceutică a realizat un procedeu de a–l obţine prin sinteză.
Cum sărbătoriţi Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale? Câţi dintre noi credeţi că suntem cu adevărat sănătoşi la cap? Vă simţiţi din când în când săriţi de pe fix? Sau aveţi uneori impresia că cei din jur ar fi cam ţăcăniţi...?