Am descoperit, in aceasta dimineata, pe ultimul petic de zapada murdara - primul ghiocel. Prin urmare, fericiti ca e totusi sambata si insufletiti de acordurile suave ale imnului "Desteapta-te romane din somn!" va soptim buna dimineata...:)
Medicul si microbiologul Robert Koch anunta, pe 24 martie 1882, ca a descoperit bacilul tuberculozei, publicand si un studiu despre metodele de cultura si de identificarea acestuia. In 1905 primea Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie. A fost, la inceput, un modest medic de tara din Wollstein dar anii lungi de cautari febrile si realizari l-au transformat intr-un savant venerat in intreaga lume. Robert Koch face parte din glorioasa pleiada de medici si naturalisti din a doua jumatate a secolului 20, care, descifrand secretele bolilor microbiene au deschis drumul spre eradicarea sau cel putin stapanirea unor flagele ce decimau pana atunci omenirea.
Pink Floyd, formatia britanica de rock progresiv, art rock sau psihedelic rock, faimoasa pentru compozitiile revolutionare, versurile filozofice, experimentele sonore, originalitatea, copertele albumelor si spectacolele live intens elaborate, Pink Floyd, spuneam, lansa pe 24 martie 1973 albumul coceptual The Dark Side of the Moon. Este primul album Pink Floyd ale carui versuri ii apartin in intregime lui Roger Waters, primul lor album care a ajuns pe prima pozitie in “Top 200 Billboard” si s-a mentinut acolo mai mult de 700 de saptamani. Adica aproximativ 14 ani. Cuvintele “There is no dark side of the Moon really... as a matter of fact it's all dark” de la sfarsitul albumului au fost spuse de un portar angajat al studiourilor Abbey Road.
Iar de la Pink Floyd, ce mai, alunecam discret aproape douazeci de ani mai tarziu, pentru a ne aminti ca intr-o senina zi de 24 martie 1990 s-a stabilit ca imnul de stat al Romaniei ramane, oficial, “Desteapta-te romane!”. Nu a ajuns deocamdata in Topul Billboard dar contine acel sublim “acum ori niciodata”, prezent si in alte imnuri nationale, de la “paion”-ul cu care grecii au luptat la Marathon si Salamina pana la “Marseilleza” Revolutiei Franceze. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie in epoca si nu i se cunoaste cu certitudine autorul. O versiune spune ca insusi Andrei Muresanu este autorul melodiei iar alta sustine ca, de fapt, era o melodie cantata pe un text religios, ce purta numele “Din sanul maicii mele”.
Pe 24 martie (1874) s-a nascut si celebrul iluzionist american Harry Houdini (Erich Weiss), faimos in lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reusea sa evadeze din spatii inchise. Numele lui era asociat intotdeauna cu intamplari iesite din comun, eliberari spectaculoase si cascadorii care sfidau moartea. Aducea carisma si magnetism spectacolelor sale, hipnotizand audienta care ajungea sa creada in miracole. A fost interesat intotdeauna de misterele vietii iar in ultima perioada a existentei a devenit pasionat de spiritism...
Revenind, totusi, la subiectul fierbinte (sau, poate, dimpotriva, caldut) al zilei de astazi, avem toate motivele sa-i intrebam pe cititorii nostri bistriteni la fel de destepti si binevoitori cu noi si astazi: se simte o oarecare mandrie in sufletul vostru atunci cand ascultati imnul national? Sunteti mandri ca el a fost conceput de un bistritean get-beget? Va pasa?