Copleşiţi de atâtea probleme, accidente şi drame, am şi uitat că zilele trecute, pe ici pe colo, s-a sărbătorit Ziua Alimentaţiei pe care românii se îndârjesc s-o ignore: ne îndopăm cu sare şi cartofi prăjiţi, legumele se află între ultimele preferinţe ale elevilor iar copiii şi adolescenţii de azi tind să fie mai bolnavi decât parinţii lor...
Există la Bistriţa un „Laborator de Educaţie Nonformală pentru Sănătate”, iniţiat de Asociaţia Ascendent în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică şi Liceul Teoretic Sanitar, (laborator sprijinit financiar de Primăria Bistriţa) care s-a străduit zilele trecute să marcheze Ziua Alimentaţiei cu o oră de educaţie nonformală pentru sănătate susţinută în faţa elevilor clasei a XI a de la Liceul Teoretic Sanitar.
Aşa că tinerii au avut parte, măcar într-o zi, de o gustare sănătoasă, oferindu-şi unii altora mere, pere, portocale, nuci... şi multă bucurie! după cum informează Dr. Corina Ernst, coordonatorul proiectului, care avertizează totodată că datele statistice ale evaluării stării de nutriţie şi alimentaţie a populaţiei, realizată în anul 2011 de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ne arată că majoritatea populaţiei României mănâncă nesănătos, iar unu din patru români este obez.
Conform specialiştilor institutului – dintre toate legumele, românii preferă carnea iar dieta noastră conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Dramatic este totuşi că aproape zilnic apar noi studii, noi descoperiri care ne demonstrează că aia nu e bună, aia e prea sărată, una îngraşă, alta e prea condimentată, fructele sunt stropite cu insecticid, legumele nu-s 100% naturale iar ultima cireaşă de pe tort ar fi aceea că nişte oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că biscuiţii dulci (biscuiţii Oreo, de pildă, "desertul preferat al Americii") creează aceeaşi dependenţă precum cocaina...
În asemenea condiţii, devine o adevărată provocare să decidem ce naiba înseamnă să mâncăm sănătos, de vreme ce noţiunea de "sănătos" se modifică de la o lună la alta....