Bună dimineaţa, oameni dragi :) Ne-am procopsit, ca neam creştin ce suntem, cu obiceiul acesta oarecum barbar: tăierea porcului. Pentru că, evident, Crăciunul n-are sens fără carne de porc. Ironic sau nu, după ce-i spintecăm, le facem şi analize ca să fim siguri că nu ne alegem cu trichineloză. Oare în Anglia se taie porcii de Crăciun?
Veterinarii bistriţeni au descoperit recent opt cazuri de porci infestaţi cu trichinella şi, pentru că “în această perioadă, în mod tradiţional se sacrifică porci în gospodăriile populaţiei”, au transmis recomandări tuturor proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichinescopic la porcii sacrificaţi în gospodarie.
Se recomandă şi celorlalţi consumatori să cumpere carne de porc sau preparate numai din unităţi sau spaţii autorizate şi înregistrate sanitar veterinar!
Necunoscătorii sau cei „crescuţi la oraş” ar putea resimţi un real şoc cultural dacă ar vedea cum sunt fugăriţi porcii prin bătătură sau cum se desfăşoară întregul ritual de spintecare a animalului. Sau, mai grav, complet rupţi de realitate, şi-ar aminti cum definea Constantin Noica trupul uman drept „fratele porc”. Sau, şi mai trist, ar medita inutil asupra unor aluzii semnate de Petru Creţia care credea că ,,cine îşi numeşte trupul "fratele porc", distingîndu-l de sine şi dispreţuindu-l cu oarecare tandră şi indulgentă condescendenţă uită ce abisuri de abjecţie poate conţine sufletul uman"...
În fine... Este sau nu este tăiatul porcului un obicei barbar? Ce anume vă place în mod deosebit la acest obicei? Ce vă încântă sau de ce aţi participa cu drag şi emoţie la un asemenea ritual? De ce se spune că „sacrificăm” un porc? Pentru cine se face sacrificiul? Dar cei care nu taie un porc dar îl consumă, totuşi, nu cumva sunt la fel de barbari ca primii, care îl taie?
Foto: vinul.ro