Buna sa va fie si aceasta dimineata, oameni dragi, chiar daca este luni, chiar daca nici iarba nu creste, chiar daca, spre dezamagirea unora, nimeni n-a fost arestat peste weekend. Se anunta, orisicat, vremuri tulburi la orizont, dar pana la sfarsitul lumii mai avem...
Mai avem de sarbatorit, de pilda, faptul ca pe 26 martie 1881, Domnitorul Carol I al Principatelor Romane a fost proclamat primul rege al Romaniei. Domnia lui a inceput, de fapt, in aprilie 1866, odata cu intrarea sa in tara. A fost cea mai longeviva domnie iar sotia lui, Regina Elisabeta, il caracteriza drept „o persoana care isi poarta coroana si in somn”. Era foarte meticulos, rece, enervant de punctual si permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase.
Ar fi de sarbatorit si personalitatea biologului american Jonas Edward Salk care, pe 26 martie 1953 a pus la punct primul vaccin contra poliomielitei, unul dintre primele vaccinuri eficace pentru imunizarea contra unui virus si esential pentru campania mondiala de eradicare a poliomielitei, altadata una din bolile cele mai ucigatoare, mai ales la copii. Daca Jonas Salk si-ar fi patentat vaccinul, ar fi devenit milionar. Un ziarist l-a intrebat la un moment dat de ce nu a facut-o iar savantul american i-a raspuns “Se patenteaza soarele...?”
Nu in ultimul rand, La multi ani pentru poetul, eseistul si traducatorul Mircea Ivanescu, nascut pe 26 martie 1931, la Bucuresti, stabilit in Sibiu si turist ocazional si prin Bistrita anilor ’60. Majoritatea autorilor postmoderni romani (generatia 80) vad in Mircea Ivanescu un real precursor. A tradus romanul Ulysse al lui James Joyce, aceasta fiind considerata o capodopera a traducerilor in limba romana, dar a tradus si Kafka, Musil, Fitzgerald, Rilke, Faulkner... Va recomandam, cu aceasta ocazie, un exercitiu de admiratie semnat de Radu Vancu pe revistacultura.ro, din care spicuim doar atat: “Mircea Ivanescu este unul dintre cei mai seducatori maestri... cu el, poti simti concret nu numai cum tacerile lui vorbesc, dar cum chiar si tacerea ta vorbeste. Cum inveti din nou sa vorbesti, cum inveti iar limba romana. Si, o data cu ea, poezia...”
Tot pe 26 martie s-a nascut si prozatorul, dramaturgul si scenaristul german Patrick Suskind care si-a incercat mai intai condeiul in dramaturgie, cu piesa Der Kontrabass (Contrabasul), reprezentata si la Teatrul National din Bucuresti cu Radu Beligan in rolul principal). Celebritatea i-a adus-o insa primul sau roman, Parfumul. Povestea unui ucigas, care a starnit senzatie si a devenit peste noapte un bestseller international.
Sa nu uitam nici de chitaristul trupei Smashing Pupmkins, James Jonas Iha, nascut pe 26 martie 1968, nici de Lawrence E. Page (Larry Page), informaticianul american, cofondator al societatii Google si, deasupra tuturor, sa nu uitam de bistritenii care s-au nascut intr-o asemenea frumoasa zi de primavara si sa le uram un calduros La multi ani, intrebandu-i, totodata: nu cumva ar fi fost mai bine pentru noi sa fim in continuare, monarhie? Nu v-ar fi placut mai degraba sa avem un regat, in locul republicii? N-ar fi fost mai haios sa avem un rege in locul presedintelui?