Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Rondul de dimineață: „...Lucră greu, mâncă rău, și te-adună Dumnezeu...”

13/10/2017 08:11:31 Ioana BRADEA  
Trei bocitoare din Romuli se află, încă de ieri, în Hamburg, unde participă la un spectacol de teatru și film care se anunță cel puțin fantastic. Le însoțește Valer Simion Cosma, din Telciu, care a și aflat, cu un drum, că dacă muncești fericit și mănânci ca lumea – ai toate șansele să mori repejor, adunat de pe drumuri de Dumnezeu...

Trei bocitoare din Romuli se află, încă de ieri, în Hamburg, unde participă la un performance de teatru și film care se anunță cel puțin fantastic și care își propune o trecere în revistă a diverselor ritualuri de îngropăciune, jale și durere.

Maria Magdalena Ludewig, Stylianos Tsatos, Marie Stolze și Rainer Casper sunt cei care au pus în scenă ineditul proiect în care au fost implicate și bocitoarele din Romuli – Floarea Bulz, Saveta Timoce, Floarea Rus, Nastasia Szekely, alături de corul polițiștilor și Marineorchester din Hamburg, printre altele.

Ritualuri ale durerii... Nicio societate nu se poate imagina în afara lor. Aceste ritualuri definesc comunitatea, îi oferă sprijin și celebrează moartea ca dimensiune a vieții – multe dintre ele fiind deja uitate... Moartea a devenit între timp un eșec personal sau o greșeală medicală. Etalarea tristeții și a durerii reprezintă o amenințare deschisă la adresa productivității zilnice. EXERCISE IN MOURNING comemorează 60 de ore de stare de urgență, un exercițiu colectiv al durerii – intens, istovitor, neliniștit, radical. Sala de spectacol va deveni o catedrală a despărțirii, pentru toți cei care nu au descoperit niciodată un ritual. O casă a singurătății colective în care îți poți pierde identitatea. Undeva între o lasagna reîncălzită, neoanele deasupra mesei de disecție, bocitoarele din România, basurile bubuitoare, dragostea în plin război, copilul pierdut, tatăl care nu a mai fost găsit niciodată și soarele care răsare...”, și-au argumentat realizatorii demersul artistic care a început joi, la miezul nopții și amenință că va dura trei zile și trei nopți - adică până duminică la prânz.

Valer Simion Cosma, unul dintre inițiatorii și organizatorii Conferințelor și Școlii de Vară de la Telciu, a transmis deocamdată de la fața locului doar că „...în lungul nostru drum către Hamburg, am auzit de la doamnele pe care le însoțesc un motto care mi-a intrat la inimă: „Lucră greu / Mâncă rău / Și te-adună Dumnezeu...”.

Bocet care ilustrează, o dată în plus, dacă mai era nevoie, că milenara înțelepciune populară din Romuli este la curent, updatată și contemporană celor mai inovatoare tendințe în curentul motivațional care ne vântură universul, tot încercând să ne convingă că munca trebuie să fie fericită, în ciuda certitudinii la fel de milenare că orice slujbă este, în fapt, o pedeapsă.

Nu va fi, deci, o surpriză dacă bocitoarele din Bistrița-Năsăud vor boci impecabil, chiar și fără mortul de la căpătâi, căci se știe deja – din moși strămoși – ale noastre sunt cele mai tari și mai convingătoare din lume...!

Foto @ Valer Simion Cosma

6627 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro