Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  100 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineaţă: LA MULŢI ANI România! Ce avem de sărbătorit, de fapt, pe 1 decembrie

01/12/2015 09:11:18 Ioana BRADEA  
Exact acum 97 de ani, pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia avea loc o impresionantă demonstraţie de solidaritate naţională: peste 100.000 de români din întreaga ţară au ascultat probabil cu sufletul la gură şi ochii în lacrimi proclamaţia citită de Vasile Goldiş, actul care confirma unirea Transilvaniei cu România…

Acum 97 de ani, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia adopta proclamaţia prin care se pecetluia unirea Transilvaniei cu România - momentul istoric care a întregit, în fond, teritoriul naţional, după ce, tot în 1918, pe 27 martie Barasabia se unea cu ţara, iar Bucovina traversa acelaşi eveniment pe 28 noiembrie.

Transilvania a fost ultimul teritoriu al ţării pentru care românii au luptat în Primul Război Mondial şi au profitat strategic de destrămarea marilor imperii Ţarist şi Austro-Ungar, scrie Adevărul.ro.

În prezenţa a 1.228 de delegaţi şi a peste 100.000 de români veniţi de pretudindeni, s-a citit proclamaţia care a împlinit visul românilor, dar a încununat şi lupta pe care poporul a dus-o pentru unitate ani întregi, explica istoricul Victor Onofraş.

După impresionanta manifestare de la Alba Iulia, Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand şi votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

Prima zi naţională a României a fost data de 10 mai, care a fost sărbătorită în perioada 1866-1947. În data de 10 mai 1866 prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. Un an mai târziu, tot în 10 mai, a proclamat Independenţa României.

În perioada comunistă, Ziua Naţională a fost pe 23 august, în perioada 1948-1989. A fost ziua în care, în 1944, România a întors armele împotriva Germaniei naziste.

Dacă ziua de 23 august a fost deja uitată şi (poate pe nedrept asociată comuniştilor), în unele cercuri există şi acum dispute aprinse între data de 10 mai şi 1 decembrie – unii fiind de părere că Ziua Independenţei ar trebui să fie Ziua Naţională.

Dacă pentru românii de atunci, pentru participanţii la manifestările de la Alba Iulia - patriotismul şi naţionalismul erau sentimente fireşti şi natural exprimate - pentru românii de azi, asemenea sentimente sunt demult diluate, contorsionate şi tulburi...

Dar dacă ne imaginăm România întruchipată în oamenii dragi care ne înconjoară şi ne ocrotesc, în prietenii fără de care viaţa pare imposibilă, în copiii care ne depăşesc şi care vor locui atât de frumos în Bistriţa şi vor avea grijă de ea peste o sută de ani - multe se limpezesc în suflet şi minte...

LA MULŢI ANI ROMÂNIA, La mulţi ani Bistriţa - la mulţi ani români şi bistriţeni - care pe unde sunteţi...! 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro