Poate că nu e chiar atât de grav, dar a devenit o modă să fim ecologişti din tată-n fiu, să respectăm natura şi mediul înconjurător mai mult pe hârtie decât în realitate, să afişăm comportamente eco, haine eco, atitudini eco, mâncare eco. Dar nu ştim să facem diferenţa între soiurile de ciuperci sau de păsări.
Suntem înconjuraţi, asaltaţi şi, pe alocuri, „intoxicaţi” din toate părţile de o adevărată modă eco, uşor agresivă, pe alocuri – suntem premiaţi pentru fapte şi realizări ecologice dar nu mai ştim să deosebim o ciupercă bună de una otrăvitoare.
„În ultima săptămână la UPU au ajuns patru persoane care au suferit intoxicaţii după ce au mâncat ciuperci. Dintre aceste cazuri trei au fost chiar ieri. Este vorba despre doi copii, unul de 9 ani şi celălalt de 13 ani. Urmează să fie internată şi bunica lor care are probleme de sănătate tot din cauza ciupercilor consumate”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Gabriela Remeş.
„Ciupercile culese din pădure nu trebuie consumate sub nicio formă. Nu sfătuim pe nimeni să culeagă sau să cumpere pentru că sunt extrem de periculoase. Acestea pot hibrida, pot suferi transformări şi chiar şi acele persoane care spun că le cunosc pe cele bune se pot înşela şi pot culege ciuperci care sunt otrăvitoare”, a explicat şi Doina Petri – directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.
Ei, unde sunt vremurile cu bunici care cunoşteau pe dinafară toate soiurile de ciuperci, toată păsările, toate felurile de flori sau copaci întâlnite în pădure – vremurile în care oamenii nu erau premiaţi pentru colectare de deşeuri sau baterii uzate dar cunoşteau sensul exact al plantelor medicinale... ?
În Bistriţa zilelor noastre, în anumite zone, în anumite ore ale dimineţii, pe lângă tomberoanele de gunoi – încă mai pot fi zărite ciuperci – destul de mari şi cărnoase, la fel de otrăvitoare precum gunoaiele din care au ţâşnit...