Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului... Măcar pentru cele două săptămâni care urmează, ar trebui să ne abţinem de la fapte rele – să nu ne mai urcăm pe acoperişurile bisericilor, să nu mai facem sex în public, să nu ne mai certăm, să nu mai bârfim... Extrem de dificil, ce-i drept...
Începe astăzi Postul Adormirii Maicii Domnului – stabilit, pentru întreaga ortodoxie, în secolul XII, la sinodul local din Constantinopol, din anul 1166, pe vremea patriarhului Luca Crysoverghi.
Urmează o perioadă de două săptămâni de post şi abstinenţă de la fapte rele – o perioadă destul de dificilă, mai ales că vine peste noi şi luna plină. Este dovedit ştiinţific – în preajma zilelor cu lună plină oamenii o iau razna, asemeni lupilor – iar primele semne nu au întârziat să apară în oraş: unora le vine să escaladeze acoperişul Bisericii Evanghelice, altora le vine chef de iubit în plină stradă, dis de dimineaţă....
Fecioara Maria este una dintre cele mai îndrăgite figuri feminine a calendarului religios, considerată în tradiţia populară românească drept mijlocitoare pentru oameni în faţa lui Dumnezeu.
Se spune că, în ziua Judecăţii de apoi, Maica Domnului va fi cea care va da cu năvodul prin iad, iar sufletele celor care vor reuşi să se agaţe de plasele năvodului vor fi iertate de păcate…
Nu trebuie să ignorăm postul care precede sărbătoarea Sfintei Marii dacă vrem să avem parte de prosperitate şi bunăstare, sănătate şi linişte sufletească, dacă vrem să ne căsătorim repejor sau să avem o naştere uşoară, dacă dorim ca Maica Domnului să ne ajute să izbândim asupra răuvoitorilor şi a hoţilor.
În anumite zone rurale ale ţării, în preajma acestei zile, viile sunt date spre protecţia pândarilor iar descântătoarele “leaga” ciocul păsărilor ca să nu mai poată prada viile şi să strice strugurii. Gospodinele dau de pomană din strugurii care s-au copt timpuriu, iar în unele sate ale Munteniei, se împart faguri de miere şi prune ca “să fie de sufletul celor adormiţi”.
În folclorul religios românesc, penultima zi de post, cea de 14 august, este considerată Ziua Cercurilor Sfintei Marii: o zi de post care trebuie respectată de toate femeile însărcinate. Ele nu trebuie să trebăluiască în această zi dacă îşi doresc să aibă parte de o naştere uşoară şi un prunc sănătos şi binecuvântat de Dumnezeu. Se crede că femeile însărcinate care nu ţin această zi se vor chinui la naştere şi vor naşte în dureri mari.
(În paranteză fie spus, pe 1 august 1714, Dimitrie Cantemir devenea primul român membru al unui înalt for ştiinţific internaţional, Academia din Berlin – şi tot pe 1 august 1977 a început greva genarală a minerilor din Valea Jiului: 30.000 de mineri au blocat atunci exploatările și au cerut să discute numai cu Nicolae Ceaușescu.)