Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  44 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineață: ...În care turiștii descoperă Bistrița fermecătoare și ne dezvăluie detalii uimitoare de care habar n-aveam...!

07/05/2014 08:55:51 Ioana BRADEA  
În timp ce bistrițenii nu se dau în lături aproape niciodată atunci când vine vorba de bălăcărit orașul de baștină, exersându-și ochiul critic din răsputeri, ori de câte ori au ocazia și ignorând aspectele frumoase – turiștii socotesc că Bistrița e fermecătoare. Ba mai și scriu pe bloguri detalii despre care habar n-aveam că există în oraș!

Avem în țară orașe frumoase, cu mare potențial turistic, pe care le tranzităm în grabă, fără a avea răgazul necesar de a le explora în tihnă. Pentru mine, Bistrița este un astfel de exemplu. Am tranzitat orașul, situat pe cursul râului omonim, de câteva ori în drum spre Moldova și de fiecare dată am fost fermecat de frumusețea orașului, chiar dacă practic nu m-am abătut de la principalul bulevard ce trece prin oraș... – cam așa își începe istorisirea un blogger pasionat de călătorii care povestește cu lux de amănunte ce se poate vedea într-o zi în Bistrița, care este istoria acestui oraș sau ce se poate admira în Centrul Vechi, preț de câteva ore.

Tot pe acea latură, biserica se învecinează cu ”Panteonul Bistriței” – un ansamblu monumental compus dintr-un Mausoleu din marmură neagră pe care se găsesc câteva inscripții: „veșnică pomenire celor 6014 creștini uciși de tătari în 1241 în Bistrița”, ”ctitorilor bisericii 1268-2008, enoriașilor, preoților și călugărilor slujitori”; ”întru pomenirea eroilor știuți și neștiuți din Bistrița Năsăud” respectiv ”Ardealul cu capitala la Bistrița l-am recucerit și nu-l dau nimănui – Petru Rareș către Bistrițeni”. În jurul obeliscului se află 7 cruci din marmură albă și 14 pietre inscripționate cu numele unor mari personalități religioase și laice ale orașului.

Turistul nu ratează niciunul dintre monumentele esențiale ale Bistriței, începându-și plimbarea din Piața Unirii, via Parcul Municipal, trecând pe lângă celebrul luciu de apă din dreptul Casei de Cultură (pe care – culmea – îl găsește chiar curat:), urmărind în treacăt pasajele, Casa cu Lei, statuia lui Andrei Mureșanu, casa Ion Zidaru și Casa Argintarului, alocând un spațiu amplu și generos simbolului de veacuri al Bistriței – Biserica Evanghelică.

Mirel Matyas admiră și ouăle colorate împrăștiate prin oraș – pe care le consideră de inspirație bucovineană iar ansamblului de case vechi de lângă Biserica Evanghelică îi spune Șugălete – dar asemenea detalii pălesc în fața faptului că tot dumnealui ne dezvăluie un amănunt pe care nici cu gândul nu îndrăzneam să-l gândim. Și anume faptul că Cimitirul evanghelic, de pildă, are un site (chiar dacă incomplet, deocamdată) pe care sunt prezentate cele mai importante personalități ale orașului: Urmând latura de nord-est a orașului medieval, drumul duce pe lângă Cimitirul Evanghelic (care are site!) unde, pe pietrele funerare se află înscrisă istoria orașului. Poate cea mai interesantă piatră funerară este cea de la mormântul ultimului primar sas al Bistriței, Karl Sanchen.

 

Sursa & foto mirel-matyas.blogspot.ro

4074 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro