Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare, e clar. O demonstrează miile de emisiuni culinare care există pe toate posturile. Probabil inclusiv cei de la Al Jazeera au o emisiune despre cum să găteşti printre bombe şi terorişti. Mii de reţete sunt prezentate zilnic pe sticlă dar nimeni nu are timp şi nu apucă să le gătească.
Maria Bistriţescu se trezeşte şi în această duminică dimineaţă în zdrăngănitul cratiţelor şi al farfuriilor din bucătărie: maică-sa face din nou chec.
Conform unei străvechi tradiţii – orice gospodină adevărată, duminică dimineaţa face o prăjitură. Există chiar şi o reclamă difuzată, din când în când, despre o mamă care le cumpără copiilor nişte prăjituri din magazin iar copiii o mustră, discret dar sigur, că nu-şi face timp să le facă o prăjitură adevărată, „de casă”.
Ce poate fi mai enervant decât să constaţi câte mii de emisiuni culinare îţi prezintă zilnic milioane de reţete degeaba. Pentru că atunci când ai toate ingredientele necesare, nu ai timpul efectiv de a le combina, când ai timp – nu găseşti în piaţă ingredientele acelea sofisticate şi exotice, când ai şi timp şi ingrediente, te ţine prietena ta cea mai bună la poveşti telefonice şi uiţi mâncarea pe aragaz până când realizezi în sfârşit că „ceva miroase a ars în casa astaaa!”, când nu ai prieteni care să-ţi deturneze pornirile casnice şi ai şi timp şi ingrediente – nu găseşti niciun pix în sertarul burduşit de lucruri inutile şi nu mai apuci să notezi toţi paşii necesari de urmat pentru o reţetă savuroasă şi ca la carte... !
Colac peste pupăză, este la modă, mai nou, figura bucătarului maestru (aşa zişii „chef”) care taie, spânzură, dă sfaturi, impune tendinţe, sugerează modele culinare şi scoate la iveală o personalitate complexă – pe nedrept ignorată până acum...
Bună dimineaţa, oameni dragi...: )
Foto: freakingnews.com