Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  96 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineaţă: ...eroi au fost, eroi sunt încă...?!

26/07/2012 09:25:29 Ioana BRADEA  
Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu dă o raită şi prin Bistriţa. Un motiv în plus să ne evaluăm, deci, modelele, valorile, profesorii... Credeţi că mai există eroi printre noi? Sunt îmbrăcaţi în haine politice sau dimpotrivă, s-au ascuns în alte domenii? În primarul Ovidiu Creţu credeţi că se ascunde un erou?

Celebrul jurist şi guvernator al Transilvaniei, colecţionar de artă şi fondator al muzeului din Sibiu care îi poartă numele – Samuel von Bruckenthal s-a născut tocmai într-o zi de 26 iulie.

A studiat dreptul, filosofia, ştiinţele politice şi administrative la universităţile din Halle şi Jena – însă nu a obţinut un titlu academic...

În acea epocă, diploma de absolvire nu era obligatorie, un certificat de bună purtare pe durata studiilor era suficient, ceea ce – pe parcursul vieţii – Bruckenthal a şi demonstrat cu vârf şi îndesat: în timpul studenţiei a reuşit să pătrundă în cercurile înalte de la Curtea din Berlin şi a devenit membru al Lojei Masonice din Magdeburg, a obţinut la Viena funcţia de cancelar provincial şi tot aici a început să-şi creeze celebra colecţie şi bibliotecă.

În vara anului 1745, Brukenthal s-a întors la Sibiu şi a avut ocazia să fie admis la Cancelaria administraţiei locale. Între 1745 şi 1753, Brukenthal a fost grefier secund, apoi grefier principal, iar din 1751 vicenotar al magistratului de Sibiu. În 1753 i s-a oferit ocazia unică de a călători la Viena şi de a fi primit în audienţă de împărăteasa Maria Tereza a Austriei, care, peste câţiva ani, l-a înălţat în rangul de baron.

În 1765 a fost numit şef al Cancelariei Curţii, în anul 1772 era şef al Cancelariei Provinciei, iar în anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 1787, fiind, de altfel, singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcţie atât de înaltă.

Nici cu banii nu stătea tocmai rău, deşi a pornit-o de jos: a început munca în administraţie cu un venit anual de 150-300 guldeni, ca şef al Cancelariei Curţii a primit 2.000 guldeni pe an, ca şef al Cancelariei Provinciei 7.900 guldeni pe an, ca Preşedinte al Cancelarie Curţii Transilvaniei 9.900 guldeni pe an, iar ca Guvernator câştiga deja 24.000 guldeni pe an.

În 1779 a construit la Sibiu palatul fastuos, care îi poartă şi azi numele: spaţiul fastuos al reşedinţei ce adăpostea seratele muzicale şi literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de artă, cabinetul de stampe şi biblioteca – au reprezentat un nucleu spiritual de excepţie pentru Transilvania.

Colecţiile de artă europeană ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre, din Paris iar prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, una dintre primele instituţii de acest gen din Europa.

O mai fi valabil, modelul Bruckenthal în zilele noastre? Avem un asemenea model (erou?) printre noi? Am reuşi oare să identificăm un asemenea personaj printre personalităţile Bistriţei? Care s-ar apropia mai mult de ceea ce a reprezentat Bruckenthal în anii 1700...? Să fie Gavril Ţărmure cu Sinagoga lui? Să fie Dorel Cosma cu a sa Nuntă a Zamfirei...? Dar în primarul Ovidiu Creţu credeţi că se ascunde un erou?

2308 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro