Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  101 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineață: Du-te la oștire! Pentru țară mori...! Și-ți va fi mormântul coronat cu flori...

03/05/2014 09:05:24 Ioana BRADEA  
„Ce mi-a oferit mie țara asta? Posibilitatea de a plăti impozite peste impozite, de a munci 14 ore pe zi, fără să a-mi cumpăra măcar un jeg de apartament? În calitate de fost elev de liceu militar și de om ai căror străbunici, toți patru, au luptat în primul război mondial, prefer să-mi tai un picior decât să plec pe front...”

Textul de mai sus este doar un fragment dintr-un material care a circulat ieri pe Facebook – o primă reacție violentă la ideea vehiculată tot ieri, referitoare la o posibilă înrolare în armată a bărbaților din România.

În contextul situaţiei tensionate din Ucraina, în Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război – scriu cei de la Libertatea, folosind un ton suficient de panicard sau un titlu precum „România se pregătește de război” – încât spiritele să se încingă în polemici și întrebări usturătoare de genul „mergem pe front?” „pentru cine?” „pentru ce?” sau chiar „când anume?!”

Conform prevederilor legale, „la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, ce îndeplinesc criteriile pentru a face serviciul militar”.

Noul model al certificatului precizează și faptul că tinerii vor trebui să-şi facă analize, pentru a se verifica dacă au heptatita B sau C.

Într-un comunicat al MapN, însă, ideea este respinsă categoric și inclusiv președintele Băsescu a simțit nevoia să nuanțeze, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei faptul că „urmare a declanşării unor proceduri la nivel NATO şi noi ne-am evaluat rezerviştii. Nu a făcut-o numai România, au făcut-o toate statele membre NATO. A trebuit făcută o evaluare, ce capacitate de a mobiliza rezerviştii avem dacă e atacată o ţară baltică. Nu e nimic spectaculos, dar asta ne-a prilejuit ocazia să constatăm că mulţi din rezerviştii noştri sunt în Spania şi Italia”, a spus președintele Traian Băsescu.

Pe Facebook a circulat ieri toată ziua textul semnat de Dan Florin, editor la argesplus.ro: Cică Băsescu are pretenția ca, în caz de extremă urgență, românii plecați să muncească afară, să vină sub arme...

Ăia or fi plecat de bine ce le era aici, cu o clasă politică extrem de coruptă și cu o sărăcie lucie? Vorbesc în calitate de fost elev de liceu militar și de om ai căror străbunici, toți patru, au luptat în primul război mondial. Prefer să-mi tai un picior decât să plec pe front, apărând interesele companiilor străine, ale statului mafiot, ale miliardarilor de carton și ale beizadelelor lor.

România, mie și altora ca mine, nu ne mai aparține de foarte mult timp. Pentru ce aș lupta? Pentru privilegiile clasei conducătoare? Ce mi-a oferit mie țara asta decât posibilitatea de a plăti impozite peste impozite și de a munci 14 ore pe zi, fără să am posibilitatea efectivă de a-mi cumpăra măcar un jeg de apartament?

Fiul lui Hrebenciuc, ginerele lui Sârbu, ginerii lui Băsescu, mobilizarea! N-o să-mi las eu creierii pe front ca să o ardeți voi pe fițe de Dorobanți...! mai scrie, enervat, Dan Florin. 

Având în vedere totuși că situația în Ucraina parcă se complică de la o zi la alta, având în vedere faptul că la Odessa au apărut primele victime și că nimic nu este imposibil – nici măcar războiul - până la noi ordine – poate medităm și noi în liniște la frumoasele versuri rostite la vreme de răscruce de Muma lui Ștefan cel Mare: „Du-te la oștire! Pentru țără mori! Și-ți va fi mormântul coronat cu flori....!

 

Foto Arhivă

7365 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro