Bună dimineaţa, oameni dragi... Din când în când, măcar, e cazul să ne oprim drumurile, agitaţia şi zbuciumul cotidian şi să stăm locului: la Mănăstirea Sfântul Ilie din Nuşeni se pregăteşte mâine o sărbătoare deosebită iar la Galeria Arcade începe astă seară Centenarul Steinhardt – cărturarul care a influenţat covârşitor multe destine în Bistriţa.
„Dumnezeu, între altele, ne-a poruncit să fim inteligenţi...” spunea Nicolae Steinhardt care va fi celebat astă seară la Galeria Arcade în cadrul primei conferinţe dintr-o lungă serie de evenimente la care vor participa o mulţime de personalităţi ale vieţii culturale.
„Eroismul la români este un text pe care Steinhardt l-a scris la rugămintea mea, în 1985, şi care ilustrează reacţiunea lui faţă de regimul comunist, exprimată limpede şi cu mult curaj” a povestit Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene care intenţionează să ofere cu prilejul centenarului „Marele premiu Nicolae Steinhardt”.
Până atunci, să ne aplecăm privirile şi asupra evenimentului de la Nuşeni: mâine, la Mănăstirea de la Nuşeni se va celebra ziua Sfântului Ilie în cadrul unei slujbe speciale. A fost invitat şi Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Andrei iar Părintele Stareţ Paisie a anunţat că vor fi aduse pentru cinstire şi închinare şi moaştele întregi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, care au trăit în secolul IV şi au suferit un sfârşit martiric pe pământul Dobrogei de astăzi.
Sunteţi de acord cu definiţia lui Steinhardt „Creştinismul este o şcoală a fericirii…”? Vă simţiţi fericiţi în calitate de creştini...?
Foto: Stareţ, Protos. Paisie Iloaie, Mănăstirea Nuşeni