Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Din 1998 încoace, în urma unei hotărâri a Senatului României din 18 mai – ţara întreagă sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional. Fără nicio legătură evidentă, tot pe 29 iulie (1834) a fost înregistrat primul accident rutier: cazanul cu aburi al unei diligenţe a explodat, provocând cinci morţi.
Pe 29 iulie 1834 era consemnat şi înregistrat primul accident rutier: o diligenţă cu aburi a inginerului Edinburg a lovit o piatră pusă în mod intenţionat în drum. Cazanul cu aburi a explodat şi a provocat moartea a 5 persoane. Cu siguranţă, multe asemenea accidente s-au întâmplat şi înainte acestei date, însă oficial, abia atunci s-a povestit în aceşti termeni despre un eveniment rutier.
Câţiva ani mai târziu, adică prin 1848, fără nicio legătură clară cu cele consemnate mai sus, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste „Deşteaptă-te, române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 – imnul naţional al României.
Bistriţa, în calitate de oraş declarat al Imnului Naţional, cu o plăcuţă turistică informativă la intrare – ar sărbători, în condiţii normale, înzecit sau însutit această aniversare. Numai că astăzi avem alte chestiuni mai importante la ordinea zilei: avem un referendum de suportat sau de dus la bun sfârşit, avem un festival în plină desfăşurare, şi, nu în ultimul rând – avem temperaturi ale aerului destul de încinse...
În concluzie, sunteţi mulţumiţi de imnul României? Vă simţiţi mândri pentru că Andrei Mureşanu s-a născut tocmai la Bistriţa? Când i-aţi vizitat ultima oară casa memorială?