Bună dimineaţa, oameni dragi... Este Ziua Internaţională a Muncii şi ar fi uşor de presupus că originea ei se ascunde într-o fostă ţară comunistă – însă lucrurile stau cu totul altfel: americanii au introdus-o, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţonală a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. La originea semnificaţiei acestei zile se află însă reducerea programului de muncă la 8 ore.
Pe 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde s-au adunat 90.000 de demonstranţi, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Rezultatul: aproximativ 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
Ziua nu era nicidecum comemorată cu bere, mici sau grătare ci exclusiv prin manifestaţii muncitoreşti, drept pentru care îndrăznim să punem întrebarea: credeţi că mai există muncitori în adevăratul sens al cuvântului? Cum v-aţi sărbătorit ziua de 1 Mai? Sau poate încă o sărbătoriţi...?