Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Ne aşteaptă un weekend de toamnă (cu roade mai mult sau mai puţin bogate) dar măcar cu o mulţime de evenimente: festivalul dedicat Bisericii Evanghelice, o expoziţie cu breslele bistriţene şi un concert special la Muzeul Judeţean, un Măr de aur (cam zbârcit?) şi multă mobilitate, din partea Primăriei.
Ne aşteaptă un weekend destul de încărcat, cu o mulţime de evenimente pentru toate gusturile şi pretenţiile: bistriţenii au la dispoziţie un festival de satiră şi umor, o expoziţie cu bresle şi un concert la Muzeul Judeţean, şi, în plus, concerte organizate de formaţia Hara în cadrul Festivalului „Înapoi în viitor”...
În asemenea condiţii, cine stă să se mai gândească la matematicianul rus Grigori Perelman care a rezolvat o celebră problemă matematică numită „conjectura lui Poincaré” (obsedantă pentru specialişti vreme de aproape 100 de anun secol).
Matematicianul rus a făcut senzaţie atunci când a refuzat recompensa de un milion de dolari pe care Clay Mathematics Institute din oraşul american Cambridge a oferit-o pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincaré. “Ştiu cum să guvernez Universul. De ce ar trebui să alerg după 1 milion?!?” se povesteşte într-un articol din Evenimentul Zilei.
Perelman, care locuieşte cu mama sa într-un cartier mărginaş din Sankt Petersburg, a încercat să calculeze şi cum a reuşit Iisus să meargă pe apă: “Nu există probleme pe care nu le putem rezolva, există doar probleme dificil de rezolvat”, a declarat Perelman într-un interviu menţionat de cotidianul Komsomolskaia Pravda şi preluat de Evenimentul Zilei.
În ce condiţii aţi refuza un milion de dolari? Ce anume v-ar determina să încercaţi să schiţaţi un asemenea refuz?
Dar dacă v-ar oferi cineva o sumă impresionantă – aţi îndrăzni să renunţaţi pe viaţă la maşină? Că tot se sărbătoreşte săptămâna mobilităţii şi ziua fără automobil la Bistriţa... cam cât ar costa să nu vă mai urcaţi niciodată la volan? Vă imaginaţi viaţa de azi fără maşini în faţa blocului...?
Foto: wikipedia.org