A venit primavara, oameni buni, chiar daca pe stradutele ascunse ale Bistritei aveti inca sanse sa alunecati pe gheata (din cauza unor lenesi, evident:)! Asa ca, desi e luni iar iarba nu se indura sa creasca, va intrebam: credeti ca exista, camuflati printre noi, extraterestri?!?
Cel mai vechi eveniment legat de ziua de 19 martie se intampla prin 1693, cand Dimitrie Cantemir a fost numit Domn al Moldovei, insa Inalta Poarta nu l-a confirmat in functie, astfel incat s-a intors la Constantinopol, ca sa-si continue studiile. Ceea ce i-a fost benefic, pentru ca mai tarziu, datorita acestor studii a reusit sa devina primul roman ales membru al Academiei din Berlin, in 1714. In rest, ne amintim ca a fost un remarcabil carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic si scriitor si ca un prieten drag din copilarie obisnuia sa intrebe regulat “Bre, l-ati citit pe Cantemir?”
Cu doua secole mai aproape de noi, pe 19 martie 1809 s-a nascut si Nikolai V. Gogol (care nu a fost precursorul Google) dar a reusit sa scrie Revizorul, o bijuterie a dramaturgiei ruse, in care sunt combatute, sub forma umorului, moravurile de provincie din acea epoca sau Suflete moarte, socotita capodopera lui Gogol, care uneste epopeea cu satira, intr-un tablou realist al unei vieti sociale presarate, pe alocuri, cu suave digresiuni lirice... Influenta lui Gogol asupra literaturii ruse a fost imensa, spunea criticul Vissarion Bielinski in 1847, pe drumul aratat de el, s-au avantat nu numai tinerele talente, ci si unii scriitori, care se bucurau deja de un renume...
Intr-o zi de 19 martie 1917 s-a nascut si pianistul si compozitorul Dinu Lipatti, intr-o familie cu traditii muzicale. George Enescu a fost nasul sau de botez iar cand a crescut a fost acceptat ca elev de exigenta profesoara de pian Florica Musicescu, cea care l-a ferit de mentalitatea unui “copil minune”. Si-a inceput cariera de pianist concertist in 1936, cu o serie de concerte in Germania si Italia iar reputatia sa a crescut cu fiecare aparitie in public. In 1943 s-a stabilit in Elvetia, si-a continuat cariera concertistica cu recitaluri de pian sau ca solist impreuna cu orchestre dirijate de Herbert von Karajan sau Alceo Galliera si, in timp ce se pregatea pentru un turneu de concerte in America a descoperit ca sufera de leucemie. Muzicieni ca Yehudi Menuhin, Igor Strawinski sau Charles Munch au contribuit cu mari sume de bani pentru a-i procura pianistului roman Cortizon, medicamentul recent descoperit despre care s-a crezut ca-l va face bine pe Lipatti. Dupa o ameliorare aparenta, starea de sanatate a lui Dinu Lipatti s-a inrautatit, ultimul concert public avand loc in septembrie 1950, la Besancon (Franta).
Si daca tot s-a ajuns asa, tiptil, la un ton elegiac, ne amintim si de faptul ca, acum cativa ani, prin 2008, mai precis, ne-am despartit si de Arthur C. Clarke, scriitorul britanic de science fiction, inventator si futurolog, comentator si gazda in serialul de televiziune britanic, Mysterious World. In anul 1945 a propus un sistem de comunicare prin satelit care a i-a adus Medalia de Aur Franklin Institute Stuart Ballantine. A fost presedinte al Societatii Britanice Interplanetare intre 1947-1950 si a fost ridicat la rang de cavaler de regina Elisabeta a II-a in 1998. Opera sa de referinta este romanul Odiseea spatiala 2001, scrisa pe baza scenariului filmului cu acelasi titlu impreuna cu regizorul american Stanley Kubrick.
Ceea ce ne intoarce cu gandul spre intrebarea de la inceput: credeti ca exista, camuflati printre noi, extraterestri?!? Vor contribui ei semnificativ la sfarsitul lumii preconizat pentru finalul acestui an? Ati vazut vreodata farfurii zburatoare? Ati avut parte de fenomene paranormale in viata dumneavoastra, sau, de ce nu, in viata vecinului?