Buna dimineata, oameni dragi, chiar daca afara ploua oarecum frenetic, oarecum indesat, inca de la ora 5 dimineata! Se anunta surprize si minuni pentru ziua de astazi, dar pana la implinirea lor, stam cuminti in pat si meditam la sensul zilelor care au trecut.
Ce poti sa faci daca ziua de sambata, 7 aprilie, incepe cu o ploaie lunga si indesata? Poti sta linistit sub plapuma calda, poti privi la televizor in asteptarea horoscopului sau a matinalului preferat, poti sa-ti amintesti, din nou, de datorii si de colegii de birou. Care te enerveaza si de ce?
Cine aduna bani pentru... In toate comunitatile “de serviciu”, in firmele si institutiile in care exista mai mult de 30 de angajati, exista cineva care “aduna banii pentru...”. Desi pare om normal, fara sa-l roage nimeni, este primul care te abordeaza atunci cand trebuie adunati bani la decese, pensionari, imbolnaviri, onomastice ori aniversari ale zilelor de nastere. Face parte dintr-un mic grup de initiativa care poseda, nu se stie cum, amanunte personale despre toti angajatii. Pentru el, stransul banilor este o arta deosebita care dezvaluie un talent nativ ce nu poate fi ingradit. De sarcina se ocupa minutios, imparte gratios restul, daca e cazul, si iti trece numele pe lista alaturi de suma cotizata.
Daca nu dai banul, ai incurcat-o pentru tot anul: inseamna ca ai ceva cu sarbatoritul, ca nu te-ai integrat inca in colectiv, ca nu-ti respecti colegii, ca esti prea zgarcit pentru oamenii generosi in mijlocul carora lucrezi, si asa mai departe: povestile care se tes in jurul refuzului tau vor avea efecte catastrofale pana anul viitor cand, ingenuncheat si doborat de sistem, vei accepta tacut sa dai si tu bani pentru o cauza nobila.
Hotul de idei: colegul de birou care te paraziteaza, hranindu-se din abilitatile si talentele tale. Iti copiaza ideile lasate nesupravegheate, pretinzand ca sunt proiectele lui originale, doar ca sa obtina o bila alba in plus in ochii sefului. Desi nu e cazul, la aparitia sefilor se da vesnic ocupat si pozeaza in workaholic. Nu uita niciodata sa emita pareri despre absolut orice, de la hemoroizi la criza globala. Mereu i se intampla ceva “si mai si”, mereu are o poveste “si mai si” de istorisit: ti-ai luat o masina? El are deja! Ti-ai rupt un picior? El si-a rupt doua! E mai bine pentru companie sa faci asta sau aia? El da fuga si-i sopteste sefului ca tocmai i-a venit o idee geniala despre cum sa facem asta sau aia ca sa mearga totul ca pe roate.
Taietorul de frunze: se invarte fara rost prin biroul tau, in vizite interminabile, fara niciun scop. Este fascinat de suveniruri, trece pe la tine ca sa-ti spuna ceva si pleaca sterpelind discret un pix, o bricheta, un capsator. Propune neinteresat, dar galagios si periodic, cate o intalnire fara sens, in oras, la o cafea sau la o bere. Este suspect de prietenos, si, pe langa faptul ca iti acapareaza spatiul personal si nu munceste nimic, nu te lasa nici pe tine sa-ti faci treaba. In putinul timp ramas, freaca menta cu gratie, holbandu-se constiincios pe net.