Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Fără îndoială, Bistriţa rămâne deocamdată un oraş al contrastelor: la fiecare două, trei străzi ai şansa şi ocazia să-ţi limpezeşti privirile cu câte o clădire proaspăt renovată şi cu câte un punct termic dărăpănat, ruginit, devenit, între timp, coş de gunoi pentru locuitorii din zonă...
Prin 1173, în vremuri de care cu greu ne aducem aminte, într-o asemenea zi de 9 august, arhitectul şi sculptorul Bonanno începea construcţia celebrului turn înclinat din Pisa. Aşa că, mânaţi de unele imbolduri arhitecturale cât se poate de paşnice, vă propunem un exerciţiu de imaginaţie.
Presupunând, prin absurd, că aţi fi arhitecţi – ce anume aţi vrea să se aleagă de fostele puncte termice care au aparţinut Proditermului? Ce aţi vrea sau ce aţi visa oare să proiectaţi în aceste clădiri lăsate în paragină? Ce credeţi că s-ar potrivi mai bine: o bisericuţă, un bazin de înot, o discotecă, o sală de fitness, o secţie de bibliotecă, un mini-super-market, o parcare...?
S-a făcut mare tevatură, acum câteva luni, în legătură cu un asemenea punct termic dezafectat de pe Strada Merilor. Oamenii erau revoltaţi din cauza unor zvonuri care, în mod eronat, i-a condus la concluzia că în zonă ar urma să se construiască o biserică pentru un cult neoprotestant. Primarul Ovidiu Creţu a liniştit apele, explicându-le oamenilor că pentru acel punct termic există o Hotărâre de Consiliu Local prin care se stabileşte ca şi destinaţie a acelei locaţii un bazin de înot pentru cetăţenii Bistriţei.
Există 30 de asemenea foste centrale termice pentru care Primăria Bistriţa se judecă şi la această oră cu lichidatorii fostei societăţi care a falimentat în 2006. Pentru a recupera cele peste 65 de miliarde de lei vechi pierduţi pe apa sâmbetei, firma lichidatoare a încercat să valorifice toate bunurile care au aparţinut Proditermului, inclusiv cele 35 de centrale termice din oraş.
La începutul anului 2010, judecătorii au decis că 6 centrale termice pot să intre în patrimoniul Primăriei Bistriţa, însă firma lichidatoare a făcut recurs şi procesul de judecată continuă încă.
Până când va da Domnul să se termine, în vreun fel sau altul, imaginaţi-vă, totuşi, cu ce anume s-ar putea înlocui mizeria din ruinele de acum. Ce credeţi că ar merita oraşul să aibă în asemenea spaţii: o bisericuţă, un bazin de înot, o discotecă, o sală de fitness, o secţie de bibliotecă, un mini-super-market, o parcare...?