Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineata: ce intalnire v-a schimbat viata?

23/03/2012 07:00:04 Ioana BRADEA  
Am trecut cu bine si peste ziua in care ne-a vizitat Ministrul, prin urmare respiram usurati si va uram un respectuos bu-na di-mi-nea-ta! Si ne bucuram, ca furnicile, de aerul cald de-afara si ne amintim de alte intalniri memorabile care au schimbat destine...

Prin 1888, de pilda, pe 23 martie, Romania avea intalnire cu junimistii: la guvernare, in acel an a fost randul junimistilor Petre Carp, Theodor Rosetti, Titu Maiorescu sau Alexandru Marghiloman. Guvernul junimist nu a reusit sa guverneze decat un an si cateva zile, adica pana prin 29 martie 1889.

In anul in care plecau junimistii de la guvernare, invatamantul romanesc avea o teribila intalnire cu Spiru Haret si Constantin Dimitrescu-Iasi care au elaborat Legea invatamantului secundar si superior. Legea a fost adoptata pe 23 martie si instituia invatamantul secundar de opt clase, in doua cicluri (inferior si superior) si in sectii (moderna, reala si clasica), gimnazii si scoli normale. Legea organiza mai temeinic invatamantul superior si probabil n-am fi departe de adevar daca am recunoaste ca am ramas, in invatamant cu ce au apucat inaintasii nostri sa faca in 1889.

Scriitorul francez Roger Martin du Gard, nascut intr-o zi de 23 martie 1881, a avut si el parte de intalniri fabuloase cu premiul Nobel si cu Andre Gide. "Pentru vigoarea artistica si adevarul cu care a infatisat atat conflictele umane cat si anumite aspecte fundamentale ale vietii contemporane, in ciclul romanesc “Familia Thibault” a fost laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1937. Fiind pregatit profesional ca paleograf si arhivist, Martin du Gard a adus in operele sale obiectivitate si scrupulozitate pentru detalii, fiind considerat un reprezentant tarziu al realismului si naturalismului predominante in secolul al 19-lea. Romanul care l-a consacrat in lumea literara este Jean Barois (1913), o reconstituire a afacerii Dreyfus si a conflictului dintre religie si stiinta acut trait de generatia contemporana ei. Publicarea acestui roman ii prilejuieste o decisiva intalnire si prietenie cu Andre Gide.

Regizorul, producatorul si scenaristul japonez Akira Kurosawa a avut si el sansa de a se naste pe 23 martie 1910, fiind considerat unul dintre artistii foarte valorosi in tara sa. A fost, totodata, un monstru sacru pentru parintii si bunicii nostri care urmareau fascinati Cei sapte samurai, Tronul insangerat sau Viata de caine. A primit un Leu de Aur la Venetia, in 1951 si un Oscar pentru intreaga activitate.

Prin 1912, pe 23 martie, se nastea si inginerul german Wernher von Braun, pionier si vizionar al dezvoltarii tehnologiei si zborurilor rachetelor, liderul stiintific al echipei de specialisti din Germania nazista. A fost adus in Statele Unite printr-o operatiune secreta numita Operatiunea Agrafa dupa care a ajuns sa lucreze la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spatiale si ca sef al proiectului rachetei Saturn V, super-racheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite sa lanseze in spatiu nave din seria programului spa?ial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronautilor in misiunile spatiale Apollo 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 si tot asa pana la 1956...si ar fi continuat pana in zilele noastre, daca nu s-ar fi prins lumea ca pe luna nu se poate aseleniza.

Sa nu uitam ce era mai important: in 1942 s-a nascut si regizorul austriac Michael Haneke, bine cunoscut pentru stiulul sau sumbru si multiplu premiat la Festivalul Interna?ional de Film de la Cannes. A studiat filozofia, psihologia si arta dramatica la Universitatea din Viena si va recomandam calduros sa nu ratati macar Pianista sau Cache (cu Daniel Auteuil si Juliette Binoche in roluri esentiale:).

Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa indraznim sa punem si astazi o intrebare: ati avut parte de vreo intalnire care sa va schimbe viata? Cu ce ministru visati sa va intalniti ca sa-i spuneti vreo doua?

2375 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro