Am trecut cu bine si peste ziua in care ne-a vizitat Ministrul, prin urmare respiram usurati si va uram un respectuos bu-na di-mi-nea-ta! Si ne bucuram, ca furnicile, de aerul cald de-afara si ne amintim de alte intalniri memorabile care au schimbat destine...
Prin 1888, de pilda, pe 23 martie, Romania avea intalnire cu junimistii: la guvernare, in acel an a fost randul junimistilor Petre Carp, Theodor Rosetti, Titu Maiorescu sau Alexandru Marghiloman. Guvernul junimist nu a reusit sa guverneze decat un an si cateva zile, adica pana prin 29 martie 1889.
In anul in care plecau junimistii de la guvernare, invatamantul romanesc avea o teribila intalnire cu Spiru Haret si Constantin Dimitrescu-Iasi care au elaborat Legea invatamantului secundar si superior. Legea a fost adoptata pe 23 martie si instituia invatamantul secundar de opt clase, in doua cicluri (inferior si superior) si in sectii (moderna, reala si clasica), gimnazii si scoli normale. Legea organiza mai temeinic invatamantul superior si probabil n-am fi departe de adevar daca am recunoaste ca am ramas, in invatamant cu ce au apucat inaintasii nostri sa faca in 1889.
Scriitorul francez Roger Martin du Gard, nascut intr-o zi de 23 martie 1881, a avut si el parte de intalniri fabuloase cu premiul Nobel si cu Andre Gide. "Pentru vigoarea artistica si adevarul cu care a infatisat atat conflictele umane cat si anumite aspecte fundamentale ale vietii contemporane, in ciclul romanesc “Familia Thibault” a fost laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1937. Fiind pregatit profesional ca paleograf si arhivist, Martin du Gard a adus in operele sale obiectivitate si scrupulozitate pentru detalii, fiind considerat un reprezentant tarziu al realismului si naturalismului predominante in secolul al 19-lea. Romanul care l-a consacrat in lumea literara este Jean Barois (1913), o reconstituire a afacerii Dreyfus si a conflictului dintre religie si stiinta acut trait de generatia contemporana ei. Publicarea acestui roman ii prilejuieste o decisiva intalnire si prietenie cu Andre Gide.
Regizorul, producatorul si scenaristul japonez Akira Kurosawa a avut si el sansa de a se naste pe 23 martie 1910, fiind considerat unul dintre artistii foarte valorosi in tara sa. A fost, totodata, un monstru sacru pentru parintii si bunicii nostri care urmareau fascinati Cei sapte samurai, Tronul insangerat sau Viata de caine. A primit un Leu de Aur la Venetia, in 1951 si un Oscar pentru intreaga activitate.
Prin 1912, pe 23 martie, se nastea si inginerul german Wernher von Braun, pionier si vizionar al dezvoltarii tehnologiei si zborurilor rachetelor, liderul stiintific al echipei de specialisti din Germania nazista. A fost adus in Statele Unite printr-o operatiune secreta numita Operatiunea Agrafa dupa care a ajuns sa lucreze la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spatiale si ca sef al proiectului rachetei Saturn V, super-racheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite sa lanseze in spatiu nave din seria programului spa?ial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronautilor in misiunile spatiale Apollo 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 si tot asa pana la 1956...si ar fi continuat pana in zilele noastre, daca nu s-ar fi prins lumea ca pe luna nu se poate aseleniza.
Sa nu uitam ce era mai important: in 1942 s-a nascut si regizorul austriac Michael Haneke, bine cunoscut pentru stiulul sau sumbru si multiplu premiat la Festivalul Interna?ional de Film de la Cannes. A studiat filozofia, psihologia si arta dramatica la Universitatea din Viena si va recomandam calduros sa nu ratati macar Pianista sau Cache (cu Daniel Auteuil si Juliette Binoche in roluri esentiale:).
Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa indraznim sa punem si astazi o intrebare: ati avut parte de vreo intalnire care sa va schimbe viata? Cu ce ministru visati sa va intalniti ca sa-i spuneti vreo doua?