Buna dimineata, oameni dragi! Sunt milioane de oameni care tanjesc dupa nemurire dar care nu stiu ce sa faca intr-o dupa-amiaza de sambata ploioasa. Bine ca nu facem parte dintre ei! Fie ca vin ploile sau nu, in weekend vom avea parte de atatea bunatati si distractii la Targul sasilor. Iar dupa Targ bate si Ora Pamantului la Bistrita!
Cerul arata cam plumburiu la primele ore ale diminetii, dar asta nu trebuie sa va descurajeze prea mult. S-a facut tiptil vineri, oameni buni, iar maine avem la dispozitie o zi intreaga de distractie cat cuprinde: avem un targul sasilor de admirat, avem bunatati de mancat, spectacole de mestecat, fotografii de privit si o ora de stins lumina pe pietonalul Liviu Rebreanu si in casele noastre totodata.
Dar, inainte de a stinge primii lumina, este cazul sa ne amintim ca avem parte astazi de o multime de aniversari: Miron Costin, cronicarul din Moldova, unul dintre primii scriitori si istoriografi ai tarii si cea mai insemnata personalitate a literaturii romanesti din secol 17, s-a nascut pe 30 martie 1633. Erudit, cunoscator de limbi straine si constient de rolul culturii in evolutia statelor, Miron Costin ne-a lasat mostenire “Letopisetul Tarii Moldovei”, o opera plina de conversatii fermecatoare si replici extraordinare. Prima sa opera originala, Viata Lumii, un poem filosofic pe tema norocului trecator, are un final moralizator: “Daca viata lumii este o iluzie, singura consolare a omului este credinta în Dumnezeu”.
Pictorul si creatorul de gravuri Francisco de Goya s-a nascut si el pe 30 martie 1746, fiind un punct de referinta pentru doua veacuri de pictura spaniola. Ar fi ramas probabil parintele unei picturi linistite si echilibrate, daca nu s-ar fi imbolnavit: surzenia il izoleaza de lume si il elibereaza de conventia picturii oficiale. Boala a influentat starea fizica si psihica a pictorului, care se reflecta in arta lui: aceasta castiga in forta interioara si devine expresiva, rapitoare. Creatiile din aceasta perioada dovedesc un ascutit spirit critic pana la malitiozitate.
“Un tablou bun este sinonim cu o fapta buna”, considera Vincent Van Gogh, nascut si el pe 30 martie 1853. Pictorul olandez post-impresionist considerat unul dintre cei mai importanti din istorie a suferit de boli mintale care, la varsta de 37 ani, l-au dus la sinucidere. A avut o viata tulburatoare, plina de cosmaruri, uneori, imposibil de redat in cuvinte. Arderea sa vulcanica, aidoma evolutiei bolii sale psihice, nu poate fi asemuita cu a nici unui artist plastic din istoria picturii universale. In toata viata, legendarul pictor nu a vandut decat o singura lucrare.
Liderul decadentilor, Paul Verlaine, s-a nascut si el pe 30 martie 1844, a dus o viata de boem ce contrasteaza in planul creatiei cu aspiratia spre puritate si candoare. Stlilul de viata al celui supranumit Printul Poetilor a oscilat intre criminalitate, practici homofile si inocenta. Tonul sau devine inegalabil prin viziunea dramatica asupra lumii si prin inclinatia catre melancolie.
Tot astazi este ziua in care s-au nascut si Eric Clapton, MC Hammer, Tracy Chapman, Celine Dion, Norah Jones si, cu siguranta, multi dintre bistritenii care ne citesc rabdatori si pe noi :) Prin urmare, le uram tuturor un calduros La multi ani si ii intrebam: ce faceti in weekend? Unde aveti de gand sa va distrati? Merita?