Bună dimineaţa, oameni dragi..:) Cine şi-ar fi închipuit că există în lume o sărbătoare dedicată zilei în care se desfăşoară acţiunea unui roman? Oare ce se poate sărbători când vrem cu orice preţ să punem la cale o sărbătoare? Cum s-ar putea sărbători, de pildă, Nunta Zamfirei în întreaga lume? Sau Răscoala lui Liviu Rebreanu?
Pentru multe persoane, în întreaga lume şi mai ales în Irlanda, ziua de 16 iunie se leagă de o sărbătoare specială: din 1954 încoace , pe întreg mapamondul se sărbătoreşte ziua de 16 iunie 1914 – ziua în care două celebre personaje ale lui James Joyce - Leopold Bloom şi Stephan Dedalus - începeau o călătorie fantastică prin Dublin.
Tot romanul „Ulisse” se petrece de fapt într-o singură zi, pe 16 iunie 1914, care a rămas în istoria literaturii sub numele de „Ziua lui Bloom” („Bloomsday”).
Nu ar fi haios ca, respectând oarecum sau inspirându-ne din acest model, să generăm şi noi câteva sărbători legate de cărţi? Ar merita oare să sărbătorim, spre exemplu, Noapte de Sânzâiene, a lui Mircea Eliade? Sau să fixăm o dată universală pentru Nunta Zamfirei? Oare ce se poate sărbători când nu avem nimic de sărbătorit...?
(foto: Expoziţia „Scenica” în ArtGaleria de pe pietonalul Liviu Rebreanu)