Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Îl sărbătorim astăzi, prin post şi rugăciune, pe Sfântul Ilie, cel care, în tinereţile sale zbuciumate a fost tentat de diavol să-şi omoare părinţii şi care, de ruşine, s-a închis apoi într-un bordei pentru 40 de ani. Se pare că a încercat chiar şi să se arunce într-un rug de lemne strânse vreme de 9 ani...
Legendele care circulă în popor pe seama lui sunt diferite de ce propovăduieşte creştinismul despre acest sfânt, dar cert este că Dumnezeu l-a iertat, l-a ridicat la cer, printre sfinţi şi, de atunci, Sfântul Ilie cutreieră slăvile cereşti – fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc pentru a-i pedepsi pentru răul pricinuit.
Când tună sau fulgeră, se spune că Sfantul Ilie a mai omorât un drac sau că tunetul este, de fapt, zgomotul făcut de carul Sfântului care aleargă prin ceruri, iar trăsnetul este sunetul făcut de bici, atunci când îi doboară pe draci.
Bătrânii spun că atunci când apare Sfântul Ilie, dracii înspăimântaţi se ascund pe pământ prin arbori, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor sau chiar în trupul unor animale, pentru că Sfântul Ilie trăsneşte năprasnic ca să nu-i scape nici unul.
Poporul mai spune că alunele şi merele vor fi viermănoase dacă tună pe 20 iulie, iar dacă plouă în această zi - ploaia nu va înceta timp de 20 de zile.
Şi Târgul de fete de pe muntele Găina are legătură cu acest sfânt, pentru că evenimentul se organizează în cea mai apropiată duminică de 20 iulie.
O fi adevărat ce se spune printre bătrâni – că dacă munceşti astăzi, ai şanse să fii trăznit de Sfântul Ilie? Aţi auzit să se fi întâmplat asemenea cazuri prin împrejurimile Bistriţei...? Cum percepeţi figura acestui sfânt? Nu cumva pare cam răzbunător şi neîndurător pentru tradiţiile paşnice ale creştinismului...?