Buna dimineata, oameni dragi, buna sa va fie inima si astazi, 17 martie, o zi absolut uluitoare, cu soare si temperaturi apropiate de 20 de grade, spun specialistii, o zi in care noi intrebam doar atat: cum resimtiti absurdul? Cand? Si mai ales, pentru cine?
Nu de alta, dar astazi Urmuz implineste implineste fix 129 de ani ceea ce ne-a dus cu gandul in alte vremuri, demult apuse, pe cand Stamate se plimba cu o Palnie pe strada si ii intreba, usor distrat, pe trecatori “Ma scuzati, nu vreti cumva sa va fac interesul?...”
Scriitorul Demetru Dem. Demetrescu-Buzau (pentru prieteni – Urmuz) a fost o vreme judecator in judetele Arges, Tulcea si la Targoviste. Dupa ce a participat la campania din Bulgaria, in 1913, a fost numit grefier la Inalta Curte de Casatie. Poate asa se explica faptul ca unul dintre personajele sale, Ismail, era compus “din ochi, favoriti si rochie... Se plimba insotit de un viezure de care se afla strans legat cu odgon de vapor si pe care in timpul noptii il mananca crud si viu, dupa ce mai intai i-a rupt urechile si a stors pe el putina lamaie...”
Urmuz s-a sinucis, “fara nici o cauza” iar scrierile lui (putine la numar) au cunoscut o glorie postuma crescanda. A influentat decisiv literatura romaneasca de avangarda si a contribuit la largirea constiintei estetice. Eugen Ionescu va explora mai tarziu filonul literaturii absurdului, considerandu-l pe Urmuz unul din precursorii "tragediei limbajului".
In 1901, pe 17 martie, la Paris erau expuse 71 de tablouri ale pictorului Vincent van Gogh, la 11 ani de la moartea sa, tablouri care au starnit la vremea aceea multa senzatie. Intr-o alta dimensiune, cea a minunilor ingineresti, la fel de multa senzatie a creat si prima motocicleta (din lemn:), construita de inginerul si inventatorul german Gottlieb Daimler, nascut intr-o asemenea zi de 17 martie.
La multi ani si pentru Nat King Cole, primul afro-american care a avut emisiune la radio si apoi la televiziune, intr-o epoca in care discriminarea inca nu se incheiase… si, nu in ultimul rand, la multi ani tuturor bistritenilor care s-au nascut azi si vor face ceva minunat din ziua lor.
Avem, prin urmare, suficiente motive sa-i intrebam pe cititorii nostri bistriteni la fel de destepti si binevoitori cu noi astazi (ca si ieri, ca si maine): cum resimtiti absurdul? Cand? Si mai ales, pentru cine?