Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  63 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineaţă: Azi avem voie să ne batem bărbaţii. După ce terminăm de copt cozonacii...!

19/04/2014 09:12:23 Ioana BRADEA  
Cică azi, în Sâmbăta Mare, ar fi singura zi din an în care femeile au voie să-şi bată bărbaţii! Din păcate, această tradiţie nu e respectată, pentru că femeile sunt prea ocupate cu bucătăreala şi cu ultimele pregătiri înaintea noaptea de Înviere. Iar cei care fură ceva în noapte de Paşte nu sunt prinşi, tot restul anului, Doamne fereşte!

În Sâmbăta Mare se face pasca, “cea mai de seamă coptură, pe care o mănâncă românii”, plămădită din făină de grâu curat, căreia gospodinele îi dau forma şi culoarea soarelui, o umplu cu brânză de vaci, o ung cu ou, iar deasupra îi modelează o cruce din aluat.

Se spune că dacă gospodinelor le iese pasca frumoasă – pot fi liniştite că le va merge bine tot anul!

Prima pască făcută în casă se sfinţeşte şi se păstrează tot anul, pentru a se da farâme din ea vacilor, ca să nu se strice de cap prin vrăji şi să fie îmbelşugate în lapte.

În unele gospodării, se păstrează doar crucea de aluat de pe pască până în ziua de Sfântul Gheorghe (când este Paştele vitelor), pentru a fi dată vacilor, drept apărare împotriva primejdiilor. În alte gospodării, crucea de la pască se ţinea tot anul şi era folosită pentru a alunga grindina ce ameninţă viile şi livezile.

Ouăle de Paşte sau cojile lor nu trebuie aruncate, ci lăsate să plutească peste apele curgătoare: în felul acesta li se dă de ştire şi Blajinilor că a sosit Învierea.

Iar cei care şi-au dat duhul spânzuraţi sau înecaţi se pot de asemenea înfrupta din ele... Bătrânii satelor de demult erau convinşi totodată că oamenii plecaţi de pe lumea asta în Sâmbăta Paştelui – nu sunt nici cu viii, şi nici cu morţii, ci plutesc aiurea între două lumi.

Tot la capitolul “Superstiţia Zilei” trebuie menţionată şi cea legată de furtişaguri sau hoţi: se spune că dacă vrei să furi fără să fii prins în tot restul anului, cel mai potrivit ar fi să furi ceva în noaptea de Paşte, Doamne fereşte! Iar dacă vrei să nu ţi se fure nimic din ogradă, nu trebuie să dai nimic din casă în Sâmbăta Mare!

N-ar strica – dacă tot ţi-e groază să mergi la dentist – n-ar strica să ţii un fier între dinţi, atunci când se bat clopotele la slujba de Înviere pentru că aşa vei fi ferit de dureri de măsele pe tot anul.

Dacă insişti, de de altă parte, ca familia ta să fie sănătoasă tot anul – e cazul să aduni toate oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul şi să le îngropi frumuşel la rădăcina unui măr sănătos. Merge şi la rădăcina unui păr sănătos.

Şi ultima pe ziua de azi: faceţi cumva să nu vă împiedicaţi de vreo bordură în drumul spre biserică, taman în noaptea de Înviere, pentru că o să vă meargă toate lucrurile pe dos în tot răstimpul anului.

 

Foto: dailymail.co.uk

2692 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro