Buna dimineata, oameni dragi! Incepe, cu aceasta zi, zodia berbecilor, a celor care au mereu nevoie de atentie si laude, care vor sa fie admirati si niciodata contrazisi, care vor sa fie mereu primii si nu sufera niciodata de insomnie...
Astazi avem de sarbatorit, daca vrem, Ziua mondiala a teatrului de papusi, Ziua internationala a poeziei, Ziua internationala a copiilor strazii, Ziua internationala a Sindromului Down, Ziua internationala de lupta pentru eliminarea discriminarii rasiale si, nu in ultimul rand, Ziua internationala de combatere a insomniei.
Vestita inchisoare Alcatraz de langa Golden Gate din San Francisco si-a închis oficial portile pe 21 martie 1963. S-a presupus ca inchisoarea americana a stat la baza unui proiect secret prin care detinutii au fost supusi unor experimente confidentiale. Numele ei provine de la Isla de los Alcatraces (Insula pelicanilor), pasari care populau insula. In 29 de ani au fost 36 de incercari de evadare, dintre care niciuna reusita, evadatii murind impuscati, inecati in apa rece (era unica inchisoare din SUA cu dusuri cu apa calda, pentru a nu permite detinutilor, in cazul evadarii, sa se obisnuiasca cu apa rece din golf) sau mancati de rechini. Aici au fost in detentie gangsteri renumiti ca: Al Capone, Robert Franklin Stroud,George "Machine Gun" Kelly si Alvin "Creepy" Karpis.
Dar avem si intamplari senine pentru ziua de astazi: Johann Sebastian Bach, de pilda, implineste 327 de ani!:) Compozitorul si organistul german din perioada baroca a fost considerat in mod unanim unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Canta la vioara si la orga, era un clavecinist virtuoz si un compozitor prodigios: compozitiile lui erau atat de complexe incat nu puteau fi cantate de nimeni altcineva.
De o smerenie rara, Bach isi incepea fiecare lucrare cu rugaciunea “Iisuse, ajuta-ma” si o sfarsea cu inscriptia “Numai pentru slava lui Dumnezeu”. Avea mult umor, era gurmand, fuma si ii placea nespus berea. Ca organist al curtii de la Weimar, era platit astfel cu “18 banite de grau, 12 banite de orz, lemne de foc si 30 de masuri de bere de la fabrica de bere a castelului”:).
“De ce-ti trebuie un pahar colorat si inecat in decoratiuni, cand apa e mai limpede intr-un pahar transparent?” spunea regizorul Peter Brook, nascut si el tot intr-o zi de 21 martie 1925. Inovator si indraznet cu o serie de piese shakespeariene, perceput deja ca o legenda care naste alte legende si cu o contributie semnificativa la estetica de avangard? a teatrului modern, Peter Brook a introdus in teatru conceptul de spatiu gol, din dorinta de a inlatura artificialul si de a genera adevarul poetic in expresia teatrala. Despre Shakespeare, Peter Brook spunea c-ar fi “o pasta sonora improscata de actori care jucau cu pasiune dar fara sa se sinchiseasca prea tare de text.”
Dar, revenind la oile noastre, Cioran spunea la un moment dat ca “Insomnia este singura forma de eroism compatibila cu patul” fapt care ne reaminteste intrebarea zilei pentru cititorii nostri bistriteni la fel de destepti si binevoitori cu noi astazi: ati suferit vreodata de insomnie?