Bună dimineaţa, oameni dragi...:) Zilele trecute, în urma unei licitaţii la Herghelia de la Beclean, s-a decis soarta celor mai bătrâni si bolnavi cai: "Opt dintre cai vor ajunge la abator. Carnea va fi exportată în Italia sau Franţa”, a declarat Alexandro Bresciani, italianul care a cumpărat caii. Aţi mâncat vreodată carne de cal?
În cazul multor animale se întâmplă la fel: sunt crescute de oameni, îndopate bine, îngrijite cum se cuvine – după care devin carne bună de mâncat.
Dacă nu avem nicio problemă în cazul porcilor sau a puilor – parcă în cazul cailor ne crispăm uşor... parcă nu ne este totuna că mâncăm friptură sau cârnaţ sau salam realizate din carne de cal... Poate şi pentru că în mentalitatea colectivă – figura nobilă a calului şi-a câştigat un statut „nobiliar”, o poziţie aparte...
Cum staţi cu prejudecăţile culinare? Aţi mâncat vreodată salam de girafă, picioruşe de broască sau specialităţi de caracatiţă...? Cât de departe ar putea să ajungă rafinamentul papilelor noastre gustative – mai mult sau mai puţin forţate să experiementeze noi şi proaspete senzaţii?
Vi se pare corect? Nu cumva ar trebui să le găsim cailor un alt sens decât cel al abatorului?