Bună dimineaţa, oameni dragi...:) De ce este imperios necesar să ne susţinem sportivii cu bani? De ce se simte Consiliul Local dator clubului de fotbal Gloria Bistriţa cu sute de mii de lei în fiecare an, deşi performanţele lor sunt egale cu zero? De ce nu acceptăm că cei care au performanţă, au parte de satisfacţii financiare pe măsura ei...?
Cinci sportivi din Bistriţa participă în acest an la Jocurile Olimpice, numele lor sunt aproape necunoscute şi nimeni nu i-a întrebat până acum de sănătate, de bani de drum sau de alte probleme.
Dar dacă se vor clasa pe locurile fruntaşe vor fi răsplătiţi oricum de către federaţia română de specialitate şi de cea internaţională – arhisuficient încât orice sumă ar primi de la Primaria Bistriţa ar părea un mizilic. Dacă sunt cu adevărat performanţi, după ce fac dovada vârfului în domeniul lor, vor trăi bine-mersi din publicitate fără să mai facă sport de anvergură toată viaţa (vezi cazul Beckham).
Banii se câştigă din realizări excepţionale şi succese constante, din sponsorizări, din spectatori multumiţi şi fideli, din drepturi tv+radio, din vânzarea a ceea ce oamenii din publicitate numesc “brand”...
Or, dacă nu câştigă nicio medalie sau, din contră, se mai şi fac de râs, de ce să le mai dăm recompense? De ce nu ar merge pe varianta “Nu-mi permit să cheltui mai mult decât produc...” aşa cum se practică prin alte ţări străine...?
Există şi oameni cărora nu le place mişcarea, cărora sportul nu le spune nimic – nu ar fi normal ca ei, în calitatea lor de contribuabili anti-sport – să nu fie de acord ca banii să-i susţină pe sportivi?
În fond, cu ce ne recompensează pe noi câştigul ori faima lor? Fac sport de performanţă pentru noi? Ne simţim mai români dacă îi vedem înfăşuraţi în tricolor? Poate că înseamnă ceva pentru familia lor, pentru fani emotivi, pentru colegii de breaslă invidioşi – dar nu pentru toţi...
Ar trebui reflectat puţin asupra felului în care clubul Bayern Munchen se descurcă. Trio-ul din fruntea clubului, Beckenbauer - Honess - Rummenigge, a promovat de-a lungul ultimelor două decenii o politică ce se pliază perfect pe fair-play-ul financiar pe care-l va introduce şi UEFA. “Suntem o societate pe acţiuni necotată la bursă. Nu ne permitem să cheltuim mai mult decît producem. Clubul aparţine 9% lui Adidas, 9% lui Audi şi restul, suporterilor. Ei plătesc cîte 60 de euro anual pentru a fi proprietarii unei părţi din Bayern", explică directorul executiv Karl Heinz Rummenigge. Cum se înmulţesc banii? Tot Rummenigge dezvăluie: "Prin succese pe teren şi strategii de marketing".
Să fie oare posibil? clubul Bayern Munchen a făcut un credit în loc să ceară bani primăriei?
(Foto: Georgiana Vrânceanu Cotuţiu @ Râvnitul http://www.artification.worpress.com)