Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Rondul de dimineaţă: …Zarurile au fost aruncate. Viitorul preşedinte al României - un profesor bistriţean încăpăţânat, plecat din Runcu Salvei...

29/11/2015 09:52:45 Ioana BRADEA  
Peste 200 de oameni au asistat la decernarea titlului de Profesor Honoris Causa lui Vasile Sebastian Dâncu. Nu evenimentul în sine a fost important, ci incredibilul discurs susţinut de Vasile Sebastian Dâncu- urmărit cu lacrimi în ochi… „Un discurs în timpul căruia mi-au dat lacrimile şi mi s-a ridicat părul de pe mâini în acelaşi timp” Liviu Alexa

Discursul lui Vasile Sebastian a fost atât de tulburător încât lumea l-a urmărit cu lacrimi în ochi – vrăjită şi convinsă că asistă la un moment magic şi înălţător, iar una dintre cele mai emoţionante mărturii asupra acestui fapt îi aparţine unui alt bistriţean – Liviu Alexa – care şi-l aminteşte şi acum pe profesorul Vasile Sebastian Dâncu, îmbrăcat cool într-o jiletcă de piele şi un tricou de rocker, povestind studenţilor de la Jurnalism, despre necesitatea de a avea cât mai multe perspective ale unui fapt. „Priviţi mereu orice problemă din toate perspectivele posibile. Antrenaţi-vă să învăţaţi cum să faceţi rost de aceste perspective, faceţi din acest joc un clişeu şi veţi fi mai înţelepţi ca jurnalişti, mai umani...”.

Eu m-am născut a doua oară aici, în această universitate. Tot ceea ce sunt eu în acest moment, intelectual, politic, cultural, ca om, ca dascăl – e produsul acestei universităţi. Această universitate m-a creat şi m-a trimis în lume cu o misiune pe care nu am uitat-o”, spunea ieri Vasile Sebastian Dâncu, în Aula Magna, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris Causa.

Puţini ştiu însă - continuă Liviu Alexa - că acest fiu de ţăran, poet plecat din Runcu Salvei, marele Profesor de azi, unul dintre cei mai iubiţi profesori din România, are în destinul său un detaliu incredibil: i-a fost refuzată intrarea la facultate de cinci ori de comuniştii care se răzbunau astfel pe tatăl lui, care avusese curajul să critice regimul lui Ceauşescu.

„Poate şi prin acest detaliu veţi înţelege mai bine de ce acest domn înalt, cu mustaţa puţin căruntă acum, are un drum, o misiune, poate că ştiind aceste lucruri o să îi înţelegem dârzenia cu care nu renunţă la slovă, la învăţătură, încăpăţânarea tipică de bistriţean care vrea să îi ajute pe studenţi să caute şi să păstreze Lumina…”, mai scrie Liviu Alexa într-un editorial postat pe Ziarul de Cluj.

Finalul este tulburător: acum 5 ani, Liviu Alexa scria despre Vasile Sebastian Dâncu: „E un intelectual rafinat, un povestaş, un om al lumii, un ţăran, un om care a fost şi jos şi sus, un om pe care îl poţi judeca fiindcă a făcut lucruri multe ce pot fi judecate şi apreciate. Dâncu are o cale. Eu nu i-o văd fiindcă acum mi-e somn. El şi-o vede deocamdată doar ca pe o cărare. O cărare dintr-o poiată din Runcu Salvei – reavănă şi umedă de dimineață, pe care pășești cu spatele drept, dar nu-i poţi căta finalul căci soarele dimineții încă orbeşte".

Ieri, ascultând discursul profesorului Dâncu în Universitate, lucrurile s-au limpezit revelator…: „Ei bine, soarele dimineţii e acum sus pe cer, înalt de două suliţe. Nu-mi mai este somn. Sunt treaz de-a binelea şi vă spun că azi l-am văzut în carne, vorbe şi oase, pe viitorul Preşedinte al României..."

Sursa Foto - Vasile Sebastian Dâncu Facebook

4768 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2023 Bistrițeanul.ro