Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  29 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Rondul de dimineaţă: …Începe Săptămâna Patimilor: “Dacă smerită cugetare şi zdrobire de inimă vei avea la patimile Domnului…” (VIDEO)

06/04/2015 08:52:22 Ioana BRADEA  
Azi începe Săptămâna mare, ultima din postul Sfintelor Paşti – săptămâna patimilor sau a deniilor – tulburătoarele slujbe religioase de priveghere, socotite printre cele mai frumoase şi înălţătoare slujbe ale creştinilor-ortodocşi. În Lunea Mare femeile încep curăţenia de Paşte iar casa se aeriseşte bine, ca să iasă toate relele de peste iarnă…

Fiecare dintre zilele din Săptămâna Patimilor este marcată prin slujbe minunate, care povestesc evenimentele ce au avut loc în Săptămâna Mare, până la Punerea în Mormânt a Mântuitorului. Slujbele se numesc Denii, de la slavonul “vdenie” (veghe) şi se ţin în fiecare seară, pentru ziua ce urmează.

Prima dintre Denii se ţine chiar în seara Duminicii Floriilor şi este Denia pentru Lunea Mare iar ultima are loc în Vinerea Mare şi este cutremurătoarea Denie a Prohodului Domnului.

Tradiţia populară spune că până la începerea Deniilor, casele trebuie curăţate şi îngrijite, atât în interior, cât şi prin curţi şi ogrăzi.

În Lunea Mare femeile încep curăţenia de Paşte iar casa se aeriseşte bine, ca să iasă toate relele de peste iarnă… Se scoate totul afară iar casa se aeriseşte ca să iasă din ea toate relele de peste iarnă. Se văruieşte şi se spală totul, de teama blestemului caselor: “Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, căci te blestemă casa!” spunea o vorbă din bătrâni despre curăţenia care începe azi.

În timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim şi se citeşte istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.

La concertul caritabil desfăşurat la Bistriţa la sfârşitul lunii martie, preotul Grigore Conea a explicat pe scurt semnificaţia fiecărei zile din Săptămâna Patimilor: “Atâta să reţinem din ziua de luni – că Iisus Hristos a spus intrând în Templu: Casa Tatălui meu este casă de rugăciune… În ziua de marţi Iisus s-a întors cu ucenicii din Betania şi au constatat că smochinul pe care Domnul îl blestemase s-a uscat, ceea ce i-a contrariat pe ucenicii care au cerut unele explicaţii. Iar Iisus Hristos le-a răspuns: Când vă rugaţi să credeţi că ceea ce cereţi veţi primi şi veţi şi avea…!

“Joi şi vineri s-au petrecut evenimente asupra cărora nu vom reuşi să gândim toate vieţile noastre de-acum încolo…” a mai spus preotul Grigore Conea, încheind cu tulburătoarele cuvinte ale Sfântului Dimitrie: “Dacă smerită cugetare şi zdrobire de inimă vei avea la Patimile lui Hristos, mai mult folos vei avea decât dacă un an de zile n-ai mânca decât pâine şi apă sau dacă ai citi Psaltirea în fiecare zi… Dacă smerită cugetare şi zdrobire de inimă vei avea la Patimile Domnului Iisus Hristos….

3190 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2021 Bistrițeanul.ro