Oaspeţi de seamă ieri, toată ziua, la Biblioteca Judeţeană “Geoge Coşbuc” din Bistriţa. A început a V-a ediţie a Conferinţelor de Vară de la Telciu iar printre invitaţe se află şi Vintilă Mihăilescu, psihosociologul şi antropologul profesor la SNSPA Bucureşti, care va vorbi azi la Telciu despre "Bogăția sărăciei".
Sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” din Bistrița a găzduit ieri toată ziua, o serie de conferinţe extraordinare salutate cu multă căldură şi admiraţie de Ioan Pintea (directorul bibliotecii), acestea fiind prezentate pe scurt de unul dintre organizatori – Manuela Boatcă.
Conferinţele s-au încheiat ieri după ora 18.00, cu prezentarea cercetătorului Valer Simion Cosma, de la Universitatea din Pécs (Ungaria) care a vorbit despre “Rolul religiozității în construirea înapoierii țăranilor. Călători occidentali despre religiozitatea românilor (secolele XVIII-XIX)”, amintind despre românii din provinciile cuprinse în cadrul monarhiei habsburgice şi cei din Principatele dunărene, asemeni altor populaţii din răsăritul şi sud-estul Europei, în decursul secolelor XVIII-XIX, au devenit “ţinta” unui proces complex şi amănunţit de descriere: diplomaţi, savanţi, funcţionari ai marilor imperii, jurnalişti, scriitori sau simpli călători din straturile de sus ale sucietăţii occidentale au întruchipat “subiectul” care examinează şi circumscrie “sălbaticul”, “primitivul”, “semi-barbarul” din interiorul lumii civilizate sau de la marginea fluctuantă a acesteia, iar în acest proces de cartografiere a zonelor din afara sau de la marginea civilizaţiei şi de ierarhizare a populaţiilor în lungul “lanţ al fiinţelor” – religia a fost o categorie esenţială. Valer Simion Cosma a prezentat reflecţii asupra influenţei teologiei protestante în construirea conceptului modern de religie dar şi asupra dublei expulzări în afara modernităţii a românilor şi a necesităţii tutelei din partea “subiecţilor” maturi în vederea civilizării băştinaşilor.
În primul rând, prin condiţia lor de ţărani, românii sunt expulzaţi în afara modernităţii, iar în al doilea rând, prin apartenţa lor la Creştinătatea orientală – considerată coruptă, plină de superstiţii şi incompatibilă cu Raţiunea, românii nu doar că sunt plasaţi în afara modernităţii, dar sunt găsite şi explicaţii pentru caracterul şi înapoierea lor. .
Conferinţele continuă azi, la Telciu, conform următorului program:
9:15 – Scurt Cuvânt de bun venit: Sever Mureșan (primar Telciu) şi Valer Simion Cosma (organizor)
9:30 – Cornel Micu, Universitatea din Bucureşti (România) – ”Mitul „ţăranului liber” în România interbelică”.
10:00 – Bogdan Vătavu, Centrul pentru Studierea Modernităţii şi a Lumii Rurale (România) - "Modernitatea ca un catalizator pentru crimă. Modernizare și criminalitate în România la începutul modernității (secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea)”
10:30 – Boldizsár Megyesi, Centrul pentru Ştiinţe Sociale, Academia Ungară de Ştiinţe (Ungaria) – ”Noi practici în conservarea tiparelor tradiționale: schimbări în structura fermelor și a utilizării pămîntului în Ungaria”.
11:15 – Juan F. Gamella, Giuseppe Beluschi Fabeni, Elisabeth Gómez Oheler şi Vasile Muntean, Universitatea Granada (Spania) – ”Cosmopoliți rurali: Ierarhii transnaționale și auto-identificări schimbătoare în cazul a trei rețele de familii rrome în diaspora lor europeană”.
11:45 – Alina Branda, Universitatea Babeș-Bolyai (România) – "Despre ruralitate și procesul modernizării. Un studiu de caz"
14:30 – Donald Davis, Universitate Virginia Tech / Universitatea System din Georgia (USA) – "Imperialismul ecologic și sfîrșitul istoriei mediului înconjurător: Regândind peisajul local/global în Europa Centrală”.
15:00 – George Iordachescu, Institutul pentru Studii Aprofundate Lucca (Italia) – "Pentru cine se muzeifică ruralitatea? Producția de patrimoniu și comodificarea autenticității prin schemele de finanțare ale Uniunii Europe pentru dezvoltarea turismului în România”.
15:30 – Iulia Hurducaș, Universitatea din Sheffield (Marea Britanie) – "Construind periferia rurală pe Valea Vișeului, Maramureș”.
16:15 – Zsusza Plainer, Institutul Român de Cercetare a Minorităţilor (România) – "Colegii mei erau comunişti neşcoliţi de la ţară” – etnicitate, clasă socială, gen şi identitate locală în povestirea de viaţă a unei femei din Baciu
16:45 – Keynote: Vintilă Mihăilescu, Universitatea Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (România) – "Bogăția sărăciei. Transformînd subdezvoltarea rurală într-o resursă pentru dezvoltare".