Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  244 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Robert Sighiartău: Reprezint o nouă generaţie! Vreau ca cetăţenii să îşi recâştige încrederea în instituţiile statului

18/11/2016 12:51:21  
Interviu Robert Sighiartău, candidat pentru un mandat de deputat din partea Partidului Naţional Liberal.

Reporter: Care este motivul care v-a determinat să intraţi în lupta electorală pentru a obţine un mandat de deputat în legislatura 2016 – 2020?

 

Robert Sighiartău (candidat PNL, Camera Deputaţilor): Cetăţenii acestei ţări, dar şi ai acestui judeţ vor altceva de la politicieni, vor o nouă mentalitate, vor oameni tineri. Cred că este un moment zero în politica românească, iar anul 2016 este un moment de cotitură pentru România. Principalul motiv pentru care am intrat în această luptă este faptul că reprezint o nouă generaţie şi vreau ca cetăţenii să îşi recâştige încrederea în Statul român.

 

 

Reporter: Veniţi din mediul privat şi cunoaşteţi problemele cu care se confruntă investitorii. Ce schimbări consideraţi că ar trebui să facă viitorul parlament şi, bineînţeles, viitorul guvern pentru a veni în sprijinul oamenilor de afaceri, astfel încât aceştia să-şi dezvolte afacerile care să întărească economia românească?

 

 

Robert Sighiartău: Mai întâi trebuie să se schimbe comportamentul instituțiilor statului față de întreprinzători. Avem nevoie ca statul să fie un partener corect pentru mediul privat. 

Oamenii de afaceri așteaptă de la Statul Român predictibilitate, ţinând cont că un plan de afaceri standard se creionează pentru 10 ani. Avem nevoie ca oamenii de afaceri să aibă siguranța că următorul guvern nu va face modificări care să le afecteze businessul în următorii 10 ani. 

Viitorul guvern şi noul Parlament trebuie să vină cu câteva măsuri de simplificare şi de relaxare a unor măsuri, în sprijinul agenților economici. O să vă ofer o măsură din programul de guvernare a PNL pe care o susțin, este vorba de generalizarea cotei unice de 16 % pentru contribuțiile angajatorului, dar şi a angajatului. Ar fi o reducere a poverii fiscale pentru angajatori, cu 8 %, o gură de aer pentru întreprinderi. 

Companiile private au nevoie, de asemenea, de debirocratizare şi de o simplificare a procedurilor în raport cu ANAF şi alte instituții. În România pierdem foarte mult timp pentru a plăti tot felul de taxe și nu există căi de comunicare facile cu instituțiile statului. Este nevoie de o infrastructură IT modernă care să scutească mediul privat de timp pierdut, dar şi pentru a avea o comunicare mai eficientă. 

Sunt câteva măsuri care ar schimba radical optica mediului de afaceri față de stat. 

 

 

Reporter: Ce schimbări ar trebui aduse actualului Cod Fiscal în ceea ce priveşte mediul privat?

 

Robert Sighiartău: Ar fi câteva modificări care s-ar putea face, din punctul meu de vedere. O măsură ar fi revenirea la 19 % a TVA-ului, care ar încuraja consumul. Apoi putem vorbi despre eliminarea taxei pe construcţiile speciale, dar şi eliminarea supraaccizei la carburanți, care ar reduce povara fiscală pe întreprinzători. Spre exemplu, eliminarea supraaccizei ar ajuta foarte mult companiile de transport care au avut de suferit în ultima perioadă datorită RCA-ului şi altor abuzuri din partea firmelor de asigurări. 

 

 

Reporter: În ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre reducerea evaziunii fiscale, dar dacă este să luăm în considerare dosarele aflate deja pe rolul instanţelor de judecată, doar din ultimii doi, trei ani observăm că numărul acestora este unul considerabil şi apar în continuare altele noi. Ce ar putea face legiuitorul, în speţă Parlamentul, pentru a reduce cazurile de evaziune?

 

Robert Sighiartău: România pierde foarte mulți bani din cauza evaziunii fiscale. O statistică spune că pierdem undeva la 25 de miliarde de euro anual din evaziune fiscală. Este enorm. Sunt cel puțin două motive pentru care suntem în situația aceasta. Primul ar fi faptul că instituțiile statului nu își fac datoria. Sunt foarte mulți oameni corupți în instituțiile statului, care acționează preferențial şi trec cu vederea pe cei care încalcă în mod regulat legea. 

A doua perspectivă este cea a colectării veniturilor fiscale. Se poate aprecia că sistemul de taxe şi impozite în România este caracterizat de un grad redus de eficienţă, colectarea deficitară a acestora fiind în mare parte datorată unui aparat administrativ încă ineficient. 

Ca și măsuri, din punctul meu de vedere, trebuie implementat un sistem IT care să poate supraveghea mult mai bine companiile, iar apoi înăsprită legislația. Un om de afaceri care are antecedente trebuie să știe că nu va mai putea activa o bună perioadă de timp în antreprenoriat. 

 

 

Reporter: Nu putem trece cu vederea două domenii esenţiale pentru orice societate, dar mai ales pentru cea românească: educaţia şi sănătatea, care au avut de suferit crunt de la revoluţie încoace. Din punctul dvs. de vedere, ce ar trebui făcut în aceste domenii pentru ca românii să resimtă un real progres, cunoscut fiind faptul că o ţară se dezvoltă atunci când are cetăţeni cu o educaţie solidă şi, evident, sunt sănătoşi?

 

 

Robert Sighiartău: Așa este. Sunt două domenii vitale pentru România şi județul nostru. Țara noastră nu se poate dezvolta fără acești piloni importanți. 

Sistemul de Sănătate este pe primul loc ca și temă de dezbatere în percepția românilor - sănătatea, înainte de toate. România a suferit mult şi încă suferă la acest capitol. Principala cauză este subfinanțarea. Suntem pe antepenultimul loc în clasamentul alocărilor bugetare pentru sănătate. Mă bucur să văd că Guvernul Cioloș a acordat atenția cuvenită acestui domeniu important. 

Românii şi bistrițenii trebuie să aibă acces facil la serviciile medicale. Avem nevoie de cadre medicale bine pregătite şi bine plătite. Foarte mulți medici sunt plecați pe alte meleaguri datorită salariilor mici. Trebuie să majorăm salariile medicilor şi cadrelor medicale . 

De asemenea, trebuie să avem acces facil în zona rurală la serviciile de sănătate. PNL are în vedere construirea unor imobile care se numesc CASA MEDICULUI şi care să deservească cetățenii din mediul rural.

PNL mai dorește construirea a două spitale regionale, unul la Târgu-Mureș şi Cluj-Napoca, spitale cu specific de urgență. Şi aici mă refer strict la Transilvania.

În ceea ce priveşte Educaţia, vedeţi în statistici că aceasta este în strânsă legătură cu veniturile şi cu nivelul de trai. România are nevoie de un sistem de educație actualizat la nevoile secolului 21, conform cererii pieței. 

Din punctul meu de vedere trebuie regândită întreaga curriculă şi adaptată la ceea ce înseamnă la momentul acesta societatea şi viteza de transmitere a informației. 

Avem nevoie de un sistem de învățământ profesionist, bine finanțat care să degaje în societate resursă umană calificată şi pregătită pentru specificul zonei şi forței de muncă.

Avem nevoie de resuscitarea școlilor profesionale adaptate în funcție de specificul local. Majoritatea oamenilor de afaceri se plâng că nu găsesc tinichigii, tâmplari, vopsitori, macaragii şi alte profesii de care au atâta nevoie. 

Sistemul de educație va fi o prioritate a Partidului Național Liberal. Un popor educat, este un popor liber! 

 

(P)

 

 

2288 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro