Ritmuri pline de voie bună și costume colorate au invadat ieri seară scena de pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Sârbii de la „Branislav Nusic” au deschis spectacolul cu dansurile și orchestra lor, israelienii de la „Exal Dabka” au impresionat cu spiritul războinic iar italienii de la Miromagnum au cucerit definitiv cu energia lor molipsitoare.
Ieri seră, în cea de-a doua zi a Festivalului internațional „Nunta Zamfirei”, pe scena din centrul orașului au urcat patru formații: „Branislav Nusic” (Serbia), „Exal Dabka” (Israel), “Kalaris” (Ungaria) și ansamblul de dansuri „Miromagnum” (Italia).
Dacă sârbii din Vladicin Han au impresionat cu dansuri pline de veselie, israelienii s-au dovedit războinici și bătăioși, invitându-i pe bistrițeni să aplaude la nesfârșit. Unguroaicele de la “Kalaris” îmbrăcate în minunate costume populare și rochii de prințese nu s-au lăsat mai prejos iar italienii de la „Miromagnum” au încins definitiv atmosfera cu energia lor molipsitoare și orchestra care a urcat pe scenă alături de ei.
Societatea de cultură şi artă „Branislav Nusic” (Serbia) și-a început activitatea încă din anul 1930, nefiind însă un grup constant în activitate. Au început să lucreze continuu abia din anul 1983, este considerat un ansamblu artistic încă tânăr, însă cu o bogată experienţă, iar prin păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor sârbeşti, prin dansuri caracteristice tuturor zonelor culturale ale ţării, Ansamblul folcloric „Branislav Nusic” a reuşit să atragă atenţia şi să câştige un număr mare de premii.
Ansamblul folcloric „Exal Dabka” din regiunea Galileei, reprezintă minoritatea arabă (25%) cu folclorul autentic, numit „Dabka” (dansul deşertului). A fost înfiinţat în 1995, ca un mic grup al satelor vecine din zona Galileei, la sud-est de Nazareth, „Exal Dabka” fiind un grup format din dansatori tineri (copii între 8 şi 13 ani) care a trecut deja în cel de-al 19-lea an de activitate folclorică, şi a reuşit până acum, printr-o bună şi profesionistă pregătire, să participe la numeroase evenimente în ţara de origine dar şi în străinătate.
Ansamblul de dansuri „Kalaris” (Ungaria) s-a înfiinţat în 2003, cu numele de „Institutul de artă primară “Kalaris”. Mai multe generaţii au luat parte la cursurile şcolii, începând de la clasa I până la clasa a XII-a. Pe lângă dansurile tradiţionale maghiare, au în repertoriu și coreografii de la alte naţiuni precum români, ţigani şi şvabi. De la înfiinţare, au luat parte la multe festivaluri şi spectacole în Ungaria, dar şi în străinătate iar în anul 2007 Institutul de artă primară “Kalaris” a primit calificativul „Excelent”.
Muzica, dansul, culorile, cultura şi tradiţiile din sudul Italiei au fost admirabil reprezentate pe scena de la Nunta Zamfirei de „Folk Group Miromagnum”, care şi-a început activitatea în 1980 în Mormanno, un mic oraş din Calabria, în mijlocul „Parcului Naţional Pollino”. Numele de „Miromagnum” are legătură cu o inscripţie de pe frontispiciul Bisericii Santa Maria del Colle, biserică unde s-au botezat toți oamenii din Mormanno. În momentul de faţă, grupul folcloric numără aproximatix 70 de membri – muzicieni, dansatori şi cântăreţi – ansamblul „Miromagnum” având deja peste 30 de ani de activitate.
Astă seară, la „Nunta Zamfirei” sunt așteptați să evolueze pe scenă formații din Polonia, Rusia, Egipt și Bulgaria.