Câştigate în instanţă de Primărie în urmă cu câţiva ani, fostele puncte termice se degradează tot mai tare. Primăria nu a fost în stare să reabiliteze şi să modernizeze până acum nici măcar un fost punct termic, dar toacă mulţi bani pentru planuri pe hârtie. Acum vor să dea 53.000 de lei doar pentru o documentaţie tehnico-economică.
În anul 2011, Primăria Bistrița câştiga procesul cu fostul lichidator al Proditerm-ului şi primea astfel 25 din cele 32 de foste puncte termice din oraş. Încă de pe atunci executivul Primăriei Bistriţa anunţa că are planuri mari în ceea ce priveşte fostele puncte termice și prezenta cum se vor transforma în bazine de înot, grădiniţe, centre de afaceri sau centre de zi pentru bătrâni.
Au trecut cinci ani de atunci, s-au cheltuit o mulţime de bani pentru modernizări pe hârtie, iar rezultatul este cel puţin dezamăgitor: fostele puncte termice au ajuns adevărate ruine, focare de infecţie pline de gunoaie şi adăposturi improvizate pentru oamenii străzii.
Nici măcar unul dintre fostele puncte termice nu a fost modernizat de Primărie aşa cum se anunţa în urmă cu câţiva ani. S-au cheltuit totuşi bani pentru studii şi documentaţii tehnice care până în prezent nu s-au concretizat.
Recent Primăria Bistriţa a postat pe site-ul propriu un anunţ privind solicitarea unei oferte de preţ pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice necesare amenajării unui Centru multifuncţional pentru activităţi sociale în fostul punct termic aflat pe Aleea Trandafirilor.
Chiar dacă se aşteaptă o ofertă de preţ, în anunţ a fost menţionată şi suma pe care municipalitatea e dispusă să o cheltuie pentru aceste hârtii: 53.721 de lei (11.777 de euro).
În acest an, Primăria Bistriţa a rezervat 224.000 de lei pentru studii, proiecte, avize şi autorizaţii ce vor fi folosite pentru cinci dintre punctele termice aflate pe străzile: Aleea Trandafirilor, Nicolae Bălcescu, Cireşului, Castanului şi Gării.