Sfârșitul lunii august a prilejuit, pentru iubitorii de munte și corpul salvamontiștilor bistrițeni, o întâlnire de suflet copleşitoare şi plină de emoţii.
La inițiativa directorului Muzeului Grăniceresc Năsăudean, arheologul dr. Lucian Vaida, și a profesorului Buia Ștefan, fost șef al Echipei Năsăud a Salvamontului, pe Valea Fiadului a avut loc o reuniune a foștilor și actualilor salvamontiști. Întâlnirea salvatorilor montani a fost copleșitoare, plină de emoție.
Au participat peste 20 de salvamontiști din toate generațiile, care, de-a lungul unui sfert de secol, au servit această nobilă instituție. S-au evocat momentele cele mai frumoase din istoria salvatorilor montani bistrițeni, s-au făcut proiecții cu filme și fotografii din epoca de debut a acestei nobile activități. Cu această ocazie a fost organizată o ascensiune montană în zona subalpină a Comarnicelor, unde a fost instalată o troiță dedicată salvamontiștilor trecuți la cele veșnice.
Crucea a fost transportată manual, cu brațele, împreună cu toate materialele necesare fixării acesteia, ciment, apă, balast. Un preot a oficiat slujba de sfințire a Răstignirii și s-au făcut rugăciuni pentru pomenirea sufletelor salvamontiștilor care nu se mai află printre noi. Acțiunea se dorește una care să devină tradițională. Serviciul Salvamont a fost înființat în toamna anului 1987 și a coagulat imediat iubitorii de munte dornici să fie de ajutor semenilor aflați în pericol.
De-a lungul anilor scurși, în acest serviciu au fost instruiți zeci de salvamontiști, s-au derulat nenumărate acțiuni de salvare, patrulare, prevenire a accidentelor, intervenții la accidente, marcare de trasee și deschidere de noi trasee, participări la acțiuni diverse, acordarea de suport tehnic pentru activități cu caracter montan, asistență de specialitate, acțiuni de conștientizare a necesității protecției mediului, dezvoltării durabile a turismului, precum și activități de ecologizare a zonelor montane.
Serviciul Salvamont Bistrița-Năsăud are în responsabilitate o suprafață de teren care include cinci unități montane, Rodnei, Călimani, Bârgău, Țibleș și Suhard, cu o mare diversitate de relief și extindere altitudinală, și își desfășoară activitatea în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
NOTĂ: Stimați colaboratori, În calitate de fost jurnalist am considerat necesar să vă trimit această informație, amintindu-mi, cu oarecare nostalgie, de vremurile când culegeam, pe teren, evenimente. Dacă veți considera oportun, puteți să o publicați, în forma prezentă sau oricare alta. Sper să vă fie de folos.
Cu stimă, Crin-Triandafil Theodorescu