Reţetele electronice care trebuiau să intre „în vigoare” încă din 1 iulie 2012 sunt încă... în probe. Softurile încă mai dau greş deoarece sunt suprasolicitate însă şefii din sănătate speră că din 1 ianuarie totul să fie funcţional şi fără erori.
Reţetele electronice le dau bătăi de cap medicilor de familie dar şi farmaciştilor care au început să înveţe noile softuri şi încearcă să se pună la punct cu noua tehnologie.
„Programele sunt încă în probe şi de aceea este posibilitatea ca să mai dea rateuri.Erorile sunt transmise în timp real la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care rezolvă problemele. Erorile se pot rezolva în câteva minute sau în mai multe ore” a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul executiv Camelia Ilişuan.
Directorul executiv al CAS BN a mai spus că cele mai multe erori se înregistrează între orele 09.00 şi 17.00 deoarece în acea perioadă de obicei farmaciile sunt pline şi programele sunt suprasolicitate.
Dacă vreun bolnav ajunge la farmacie în timp ce se rezolvă erorile existente riscă sa i se spună că nu are asigurare sau că persoana de pe reţetă ori este decedată ori nu există.
Aceleaşi probleme sunt şi la medicii de familie deoarece calculatoare au o configuraţie mai slabă decât ar fi necesar pentru astfel de programe şi atunci şi acolo unii pacienţi pot întâmpina probleme.
Deşi medici de familie eliberează de câteva luni reţetele electronice totuşi Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud a comunicat Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud că doar din 1 noiembrie va introduce programul de reţete electronice.