Comenius-TATU este un proiect international al Colegiului Tehnic Infoel realizat in colaborare cu scoli din Franta, Germania, Turcia, Cehia si Portugalia. Zilele trecute a avut loc cea de-a patra etapa care a constat intr-o mobilitate la partenerii din Turcia.
Dupa un zbor foarte lung de 22 de ore in care au schimbat trei avioane, reprezentantii Colegiului Tehnic Infoel din Bistrita – elevii Boar Georgiana si Bota Petrica insotiti de prof. Pop Alina, coordonatorul proiectului, prof. Putura Alina si prof. Pana Doina - au fost primiti cu caldura atat de familiile gazda cat si de profesori ai liceului “DOLAPOLGLU ANADOLU LISESI” din Konya - Turcia.
„Desi programul a fost foarte incarcat toate activitatile propuse de gazde au surprins placut, atat partea educativ-creativa a proiectului cat si cea socio-culturala a unei regiuni si a unor oameni pe care i-am gasit fascinanti datorita ospitalitatii covarsitoare. Desi sunt la mii de km distanta si o buna parte dintre tinere au capul acoperit, elevii turci sunt la fel ca toti ceilalti elevi, urmand un sistem de invatamant asemanator cu al nostru, lucru constatat in urma asistentelor la ore. Tot la scoala au avut loc intalniri de proiect unde elevii au discutat despre obiceiurile specifice tarilor lor, reuniuni care s-au incheiat cu un spectacol sustinut in curtea scolii de un grup de muzicieni si cu un concert realizat de elevii Liceului de Muzica din localitate.
Au avut loc vizite si la alte scoli din zona, publice sau private, la Primaria orasului Konya si la Inspectoratul Scolar din localitate, la numeroase si diferite moschee, la muzee etc.
Konya este un oras foarte vechi, cu atestari documentare inca din timpul hititilor, fiind numit si cel mai religios oras conservator din Turcia, avand o populatie de peste 1 milion de locuitori in centru si aproape un milion in suburbii. Cel mai faimos loc din Konya este mausoleul lui Jamal ad-Din Rumi, cunoscut sub numele de Mevlana, un loc de pelerinaj pentru credinciosi, unde se afla si o expozitie de corane scrise cu foita de aur sau de argint, pictate cu culori obtinute in mod natural din plante. Mevlana a fost fondatorul ordinului sufit al calugarilor musulmani care meditau prin executarea de piruete timp de 20 de minute.
Elevii au stat in familii si au avut ocazia sa cunoasca indeaproape obiceiurile turcilor precum: spalatul pe maini cu o solutie numita colonie, servirea cafelei turcesti cu rahat de diferite arome sau cu baclava, bautul iaurtului sarat pe post de digestiv sau chemarea la rugaciune de cinci ori pe zi.
Toate etapele de studiu si de cercetare din cadrul proiectului pe durata unui an s-au finalizat cu prezentarea unor piese de teatru compuse de elevi pe tema „Intolerantei” sau a „obiceiurilor specifice” pe scena Teatrului municipal, care s-au impletit intr-un mod placut si interesant cu un dans al Dervisilor Rotitori.
Ultima zi a pastrat aceiasi incarcatura si s-a concretizat cu o excursie in care am fost fascinati de muntele Hassan care ascunde un minunat oras subteran de 8 etaje aflat la o adancime de 40 de metri, formele ciudate de relief din roca vulcanica care seamana cu niste coifuri cu palarii numite de localnici „seminee”.
Grupul nostru a incheiat deplasarea cu onoruri intrucat, logo-ul propus de elevii de la Infoel, a iesit castigator in competitia cu celelalte logo-uri, fiind votat de toate tarile partenere, si se va gasi pe toate tricourile elevilor implicati in proiect, din toate cele 6 tari.
Imbratisarile prelungite, lacrimile din ochii copiilor dar si a parintilor acestora, au stabilit concluzia acestui parteneriat: pe langa lucrurile minunate pe care le descoperim despre alte popoare prin studiu sau trairi, pe langa exersarea limbilor straine care in acest caz devin o necesitate, un punct foarte important il reprezinta legatura sufleteasca care se stabileste intre elevi de natii, de religii dar mai ales de mentalitati diferite”.
Desi elevii sunt deja in vacanta echipa de proiect isi continua munca pregatindu-se pentru deplasarea in Franta la un Liceu din Montrouge-Paris unde vor prezenta o piesa de teatru pe tema „obiceiurilor culinare si superstitiilor” tuturor tarilor partenere.
Doina Pana