Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  140 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



REPORTAJUL DE MIERCURI: Podurile acoperite din ţara Năsăudului

20/11/2013 16:56:27 Andreea BOJOR  
Construite din nevoia de comunicare a localnicilor din zonă, dar şi pentru înlesnirea comerţului, podurile acoperite din ţara Năsăudului au o istorie şi o însemnătate aparte. Din păcate, multe dintre ele sunt astăzi doar o amintire, singurele care mai sunt funcţionale fiind cele din Coşbuc şi Ilva Mare.

Primul pod din lemn acoperit a fost construit în urmă cu 350 de ani la Năsăud şi făcea legătura cu Bistriţa peste Someşul Mare. Au urmat apoi cele de la Ilva Mare, Ilva Mică, Beclean, Mocod, Salva, Nepos, Nimigea şi Coşbuc, toate în zona regimentului românesc de graniţă.

Confom unui studiu realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în zona Năsăudului, podurile de lemn acoperite au apărut în secolul XVI. Podurile erau făcute din stejar în mare parte, în zonă fiind foarte multe păduri, ceea ce însemna că materia primă nu era o problemă. Spre exemplu, pentru podul de la Năsăud au fost folosiţi 500 de stejari aduşi tocmai din pădurile saşilor de la Dumitra.

În anul 1762 s-a înfiinţat cel de-al doilea Regiment românesc de graniţă, cu sediul la Năsăud, iar acest lucru a determinat schimbări majore pentru cele 44 de comune grănicereşti din zonă. Regimul militar, care a durat 90 de ani, a fost bine-venit din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, imediat după înfiinţarea regimului grăniceresc au început să se construiască drumuri bune, şcoli în comunele care găzduiau sediul vreunei campanii, dar chiar şi poduri de lemn acoperite. Timp de 200 de ani sătenii au fost cei care au îngrijit podurile şi le-au întreţinut.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial 14 poduri au fost distruse de către armata maghiară. A fost necesară refacerea celor de la Feldru, Ilva Mare, Ilva Mică, Salva, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei şi Tradam (acum parte a oraşului Năsăud). Majoritatea au fost refăcute după planuri de detaliu, realizate în anul 1949, însă în timpul lucrărilor s-au făcut câteva modificări.

Din păcate, când au fost refăcute podurile stejaul a fost înlocuit cu un alt fel de lemn şi acestea nu au mai avut aceeaşi rezistenţă. Podul de la Nimigea spre exemplu s-a prăbuşit în anul 1984 în timp ce peste el trecea o remorcă. De asemenea şi podurile de la Salva şi Zagra au dispărut.

Din păcate, de mai mulţi ani, singurele poduri funcţionale sunt cele din Coşbuc şi Ilva Mare.

„Podul iubirii” de la Coşbuc un monument istoric aproape de sfârşit

Podul de la Coşbuc a fost construit în anul 1776 şi trece peste râul Sălăuţa. Este făcut din lemn de stejar şi a fost ridicat de grănicerii italieni. Este cunoscut sub denumirea de “Podul iubirii” pentru că cu mulţi ani în urmă, când tinerii îndrăgostiţi ieşeau de la joc, se ascundeau de privirile curioşilor pe podul acoperit.

Din păcate podul este într-o avansată stare de degradare. Ultima dată a fost reabilitat în anul 1937 şi de atunci nimeni nu a mai intervenit pentru a-l consolida. Zilnic pe acolo trec maşini, motociclete sau căruţe încărcate, însă nimeni nu ţine cond că unele dintre grinzile de susţinere au început să putrezească.

Primarul comunei Coşbuc, Niculae Anghel, a cerut ajutor de la guvern încă din 2011. El s-a plâns că nu are bani la bugetul local să reabiliteze podul şi că are neapărat nevoie de sprijn. Primarul spune că investiţia pentru reabilitarea monumentului istoric costa între 200.000 şi 300.000 de lei. Din păcate finanţarea nu a fost alocată deocamdată şi „Podul iubirii” se degradează pe zi ce trece...

„Podul curţii” de la Ilva Mare duce sătenii către biserică şi cimitir

Construit din buşteni de stejar în anul 1829 „Podul curţii” de la Ilva Mare este primul pod din lemn acoperit construit pe Valea Ilvei.

Ingeniozitatea acestei construcţii constă în faptul că întreaga structură, inclusiv elementele de legătură, sunt făcute din lemn.

„Podul este funcţional şi în prezent. Nu se poate trece cu maşini de mare tonaj sau cu încărcătură mare, dar este funcţional. Mai avem şi o punte de lemn în comună care este funcţională şi poate fi folosită”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro primarul comunei Ilva Mare, Alexandru Anca.

„Podul curţii” asigură trecerea către biserica şi cimitirul din localitate şi este folosit destul de des de săteni. Este considerat monument arhitectural şi este inclus în catalogul Muzeului Brukenthal de la Sibiu.

 

7930 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro