Profesorul de biologie Livius Gubesch a amenajat în anul 1958 un frumos parc în curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”. Zeci de specii de plante au fost sădite, iar parcul a fost mândria liceului. Din păcate, în ultimii ani tot mai multe plante s-au uscat şi dacă nu se intervine rapid parcul va dispărea cu totul.
Parcul dendrologic de la Liviu Rebreanu a avut la început o suprafaţă de 3 hectare, iar acolo au fost plantate zeci de specii de arbori, arbuşti, subarbuşti, plante indigene şi exotice. Profesorul de biologie Gubesch folosea acel parc pentru a-şi preda orele şi pentru a-i învăţa pe elevi cât mai multe despre botanică.
An de an parcul se îmbogăţea cu noi specii, iar profesorul Gubesch se preocupa ca acea zonă să fie cât mai bine îngrijită. Cei care lucrau pentru ca parcul să arate cât mai bine erau chiar elevii.
Printre speciile de plante care puteau fi găsite în acea zonă au fost alunul turcesc, cărpiniţa, roşcovul de Canada, palmieri, jneapăn, zmârdarul, afinul, merişorul, nufăr, etc.
În anul 1970 în parc se găseau peste 300 de specii de plante, iar pentru ca aceastea să fie cât mai bine îngrijite, toamna, în lunile septembrie – octombrie, şi primăvara, în lunile aprilie – mai, elevii îşi desfăşurau acolo orele de biologie.
Elevii au avut posibilitatea să vadă acolo chiar şi un eucalipt, specie care creşte în Australia, arhipelagul Malayez, Indonezia, sudul Africii şi America de Sud.
Printre speciile rare pe care elevii le-au putut studia acolo se numără: tulchina din fâneţele Clujului, chiparosul de baltă, ginko biloba, tisa, arborele de lalea, plopul alb, plopul chinezesc sau salcia pletoasă.
În mijlocul parcului a fost amenajat un bazin cu apă unde au fost puse plante acvatice cum ar fi nufărul alb şi nufărul galben. De-a lungul anilor bazinul s-a deteriorat însă în anul 2000, cu ajutorul şi din donaţiile făcute de cei de la secţia germană şi a clasei de ştiinţele-naturii, acesta a fost reparat.
Din păcate, de-a lungul vremii, parcul dendrologic, considerat arie protejată, a fost afectat de secetă, poluare, furtuni şi chiar boli. Multe specii de plante s-au uscat şi pentru că sunt foarte greu de găsit, dar mai ales pentru că sunt scumpe, nu au putut fi înlocuite.
În prezent parcul are o suprafaţă de 0,7 hectare , iar dascălii şi conducerea Colegiului Naţional Liviu Rebreanu face mari eforturi pentru a-l proteja.
„În fiecare an, atunci când este „Săptămâna altfel”, elevii participă la mai multe activităţi şi una dintre ele este rezervată acestui parc. Încercăm pe cât este posibil să avem grijă de această zonă care are o istorie frumoasă şi care este foarte importantă pentru noi toţi”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus.
Cât timp a trăit, profesorul Livius Gubesch a avut grijă ca an de an în parc să fie plantate noi specii, însă după moartea acestuia, din cauză că nu au fost bani, oaza verde de la Liviu Rebreanu s-a tot micşorat.
Conducerea şcolii şi dascălii speră că vor primi sprijin şi că vor reuşi să salveze parcul. Aceştia speră că vor putea să înlocuiască plantele care s-au uscat şi că parcul va rămâne în continuare un loc cu care toţi bistriţenii se vor putea mândri.