Vestitul luptător anticomunist - maramureşeanul Gheorghe Paşca, fugind de securişti, s-a ascuns în ultimii săi ani de viaţă în localitatea Bichigiu din judeţul nostru. N-a vrut să cadă viu în mâna securiștilor și s-a sinucis, mai apoi fiind îngropat în Năsăud. Autorităţile se gândesc să-l deshumeze. Citește povestea sa:
Localitatea Bichigiu a fost în anii 1955 – 1956 locul care i-a dat siguranţă luptătorului anticomunist Gheorghe Paşca.
Maramureşeanul era originar din comuna Săliştea de Sus, provenind dintr-o familie numeroasă şi săracă.
Toţi din familie erau foarte pricepuţi dogari şi vânători, buni cunoscători ai pădurilor şi munţilor din zona lor, aşa încât au ajuns să şi prospere material.
Treptat, Gheorghe a devenit o legendă vie în Maramureş, în mare parte datorită calităţilor sale de vânător.
Potrivit actualmm.ro, acesta ar fi refuzat să predea în 1946 puşca de vânătoare cu lunetă şi aşa ajunge să fie căutat de securişti şi să-şi înceapă viaţa de fugar. Unii spun că Gheorghe Paşca s-ar fi manifestat deschis împotriva conducerii ţării, motiv pentru care ajunge să fie un proscris pentru regimul comunist.
A stat ascuns în munţi până în 1953, timp în care a avut doi copii cu Ioana Vlad.
În 1955 activează pe raza raionului Năsăud şi se mută în localitatea Bichigiu, împreună cu un dezertor din armată. Timpul de şedere în localitatea bistriţeană nu a fost însă prea lung.
„La 4 februarie 1956, forţe de tăria a două batalioane de securitate au fost deplasate pentru blocarea şi cercetarea regiunii. Acţiunea s-a desfăşurat în viteză, partizanii fiind luaţi prin surprindere şi în imposibilitate de a se retrage. Din mărturii reiese că Gheorghe Paşca s-a sinucis pentru a nu cădea viu în mâinile Securităţii”, scrie actualmm.ro.
Pentru a-i speria mai tare pe cei care ar vrea să se opună sistemului comunist, securiştii l-au legat de o sanie şi l-au târât pe Gheorghe Paşca până în Năsăud unde l-au pus în curtea primăriei cu o pancartă lângă el pe care scria „Cine face ca el, ca el păţeşte!”.
Ulterior, acesta a fost aruncat într-o groapă. În urma cercetărilor, s-a găsit mormântul lui la o margine a cimitirului din Năsăud, loc de veci semnalizat doar cu o cruce ruginită.
Potrivit actualmm.ro, în viitorul apropiat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului intenţionează să deshumeze rămăşiţele pământeşti ale vestitului luptător anticomunist şi să le reînhumeze cu ritual religios. Gheorghe Paşca a fost înmormântat de către Securitate în anul 1956 fără a avea dreptul la un preot şi o slujbă după tradiţia creştină. Totodată, primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, a mărturisit că va susţine iniţiativa Institutului.