Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  151 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



REPORTAJUL DE MIERCURI: Apele sacre de la Sângeorz – Băi vindecă tot mai puţini oameni

23/10/2013 17:20:10 Flavia DANCIU  
Staţiunea Sângeorz – Băi este recunoscută pentru izvoarele de apă care vindecă anumite boli. Chiar dacă oamenii care vin în staţiune pentru tratament sunt tot mai puţini, atât conducerea oraşului cât şi a Hotelului Hebe vor să facă tot ce pot pentru a face staţiunea mai atrăgătoare.

Sângeorz – Băi, staţiunea – oraş, se află într-un peisaj pitoresc, la 50 km distanţă de municipiul Bistriţa.

Localitatea este atestată documentar din anul 1241 şi chiar dacă proprietăţile izvoarelor de apă din această localitate sunt cunoscute din 1243, abia în 1770 staţiunea este recunoscută ca o locaţie unde apele minerale fac minuni.

Proprietăţile medicinale ale acesteia au atras turiştii încă din 1800. În 1839 se raportează primul număr de turişti: 500, cazaţi la localnici.

Din 1860, apele acestor izvoare au fost folosite pentru consum, dar şi pentru scăldat, apa fiind încălzită cu ajutorul pietrelor încinse sau cu bucăţi de fier înroşit aruncate în căzile cu apă minerală.

„Aceste ape, fiind ape medicinale, trebuie băute la temperatura corpului, deci la 36 de grade, ca să poată avea efectul dorit. De aceea apa era încălzită. Şi eu, când mă ocupam de aceste izvoare, lucrând la Hebe, încălzeam apa de la izvoare prin nişte ţevi de inox. Acestea au fost furate ulterior şi nu s-a mai investit în aşa ceva”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro primarul oraşului Sângeorz – Băi, Roland Venig.

La început au existat doar cinci izvoare, iar în anul 1961 este descoperit cel de-al şaselea izvor, care primeşte denumirea de Hebe, transferată ulterior şi asupra Hotelului Balnear. Denumirea a fost aleasă după numele zeiţei tinereţii veşnice, Hebe, fiica lui Zeus, paharnica zeilor din Olimp. Prin acest nume se dorea punerea în relief a calităţilor apelor minerale: de vindecare şi revitalizare.

„Acum sunt 9 izvoare în total, din care doar 8 funcţionale. Din nu ştiu care motiv, staţiunea Hebe a renunţat tocmai la izvorul cu numărul 6, cel care a şi dat denumirea de Hebe. Apele acestor izvoare sunt ape medicinale. Aşa că nu oricine poate bea din ele. Un om în vârstă, cu probleme cardiace, nu ar trebui să bea apă din aceste izvoare. Tratamentul este pentru cei cu boli digestive”, a explicat Roland Venig.

Astfel, apele vindecătoare de la Sângeorz – Băi tratează bolile tubului digestiv, ale glandelor anexe tubului digestiv, boli de nutriţie şi metabolism, etc. Chiar dacă au proprietăţi extraordinare, numărul persoanelor care vin la tratament este în scădere.

„Având în vedere că biletele pentru tratament sunt subvenţionate de stat, şi bugetul e tot mai mic, şi numărul persoanelor care vin la tratament este mai mic de la an la an. Ne-am dori să revină vremurile de acum 10 – 15 ani. Dar acelea sunt doar amintiri frumoase a unor vremuri bune” a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul Hotelului Balnear Hebe, Eduard Mihăilescu.

Primarul oraşului spune că numărul celor care vin la tratament a scăzut drastic şi chiar dacă a întâlnit mulţi oameni care i-au spus că ar veni la staţiune, aceştia renunţă din cauză că nu mai găsesc bilete subvenţionate.

„Am întâlnit oameni din Timişoara, Bucureşti, Satu Mare care vroiau să vină dar îmi spuneau că nu mai găsesc bilete. Înainte se dădeau mai multe bilete, pe când acuma, doar 300 de bucaţi pe serie. E foarte puţin. Trebuie intervenit la stat, să se facă ceva ca să se dea mai multe bilete”, a spus Venig.

Chiar dacă turiştii sunt tot mai puţini, atât conducerea oraşului cât şi reprezentanţii Hotelului Hebe vor să facă tot ce le stă în putinţă pentru ca izvoarele să nu intre în paragină.

„Costă foarte mult întreţinerea lor. Pentru redevenţa de anul acesta am plătit aproape 100 milioane lei, pentru analize, alte 120 milioane de lei. Apoi se adaugă alte taxe, revopsitul, schimbarea geamurilor sparte, etc. Sunt multe lucrări ce trebuie făcute pentru îngrijirea izvoarelor şi sunt lucrări costisitoare. Dar le facem...”, a explicat Eduard Mihăilescu.

„Vreau să discut şi cu ceilalţi consilieri şi să vedem ce putem face cu izvorul 6, să nu îl lăsăm în paragină. Apa curge, dar trebuie captată şi apoi îngrijit izvorul. Lucrările se ridică la câteva milioane de lei. Dar vom vedea ce vom face. Mai mult, o dată cu amplasarea camerelor de supravegheat, vrem să vedem exact cine le strică şi cine transformă aceste locuri cu izvoare în WC-uri publice. Apoi, după ce îi sancţionăm, vom putea să le facem să arate mai bine şi poate chiar să reinstalăm sistemul de încălzire al apelor, ca apa să poată fi consumată aşa cum trebuie”, a declarat Roland Venig.

În prezent, de îngrijirea izvoarelor se ocupă un singur om, Petre, care zi şi noapte, de luni până duminică, încearcă să le cureţe să arate cât mai bine, pentru ca turiştilor care ajung în zonă să nu le fie greaţă să se apropie de izvoare şi să se alimenteze cu apa care face minuni.

În judeţul nostru, ape pentru tratament se mai găsesc la staţiunea Figa de lângă Beclean şi la Sărata.

10001 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro