Consilierii municipali ai PNL, Ioan Peteleu și Alin Seserman s-au plâns astăzi în conferința de presă de modul în care se lucrează la trotuare, care nu ar avea nici măcar certificate de urbanism și acuză conducerea primăriei că deturnează bugetul de investiții al orașului pe aceste reparații.
„Este foarte vizibil, s-au început multe lucrări de amenajare, modernizare şi reabilitare a trotuarelor. Aș începe cu cel de pe centură. Nu a trecut un an de zile de când a fost asfaltată centura veche a orașului și se intervine acum și se sparge inclusiv asfaltul. Nu că nu ne dorim să nu se facă trotuare, dar atenție! Și nu este numai aici singurul loc în care se procedează în acest mod: domnul primar practic deturnează bugetul de investiții al orașului pe aceste reparații. În loc să se facă planificat, cu proiectare, cu tot ce înseamnă documentație tehnică, se maschează sub aceste reparații. Legea spune foarte clar ce înseamnă reparații și ce înseamnă modernizare sau reabilitare. Din punctul nostru de vedere este foarte grav pentru că nu se va simți mare lucru în viitor" a declarat în deschiderea conferinței de presă de astăzi, a consilierilor municipali ai PNL, fostul viceprimar la Bistriței, Ioan Peteleu.
„Dacă ne uităm pe 1 Decembrie observăm foarte clar că oamenii pur și simplu s-au trezit cu buldozerele în fața blocurilor! Nu au mai putut să circule pe trotuare, nu au fost anunțați, nu este niciun șantier, nu este nicio organizare, absolut nimic. Ori dacă nu este o investiție argumentată și fundamentată, așa se întâmplă: pur și simplu ne trezim cu buldozerele în fața ușilor și asistăm la niște lucrări care pe termen lung nu au niciun efect pentru că, cablurile sunt tot pe stâlpi. Dacă era un proiect de investiții fundamentat, acele cabluri puteau fi cu această ocazie trecute în subteran. Am observat dimineața aceasta, că pe Petru Maior, sunt pregătite niște conducte. Strada și trotuarele Petru Maior au fost reabilitate nu de mult timp. Deci, exact același model, o să asistăm în continuare la lucrări care după 2-3 ani vor trebui refăcute. În anexele la buget pentru Direcția de Servicii Publice sunt trecute lucrări de reparații trotuare, dar a repara nu înseamnă nicidecum a schimba cu totul aceste trotuare! Până în momentul de față Direcția de Servicii Publice a făcut două achiziții vizavi de aceste lucrări - achiziții lucrări de reparații trotuare și lucrări de re-reparații trotuare cu pavele prefabricate din beton. Este foarte grav ce se întâmplă! Practic nu se face altceva decât să se deturneze niște bani din bugetul de investiții pe niște reparații care, atenție, se fac fără nicio documentație tehnică nici măcar nu cred că au avize și certificate de urbanism" a mai spus consilierul municipal arătând că bugetul Direcției de Servicii Publice este mai mare decât bugetul de investiții al orașului.
La rândul său, consilierul Alin Seserman susține că este o practică în ultimii ani de a trece de niște faze „care sunt obligatorii: evaluarea investiției și proiectarea pentru aceste lucrări! Se trece direct pe reparații ca să poți interveni când vrei, cum vrei, asta le poate face DSP-ul. Am văzut, aceasta nu are capacitatea și achiziționează materiale și apoi execuția o dă unei firme. Deci nu e ceva programat și nu este normal să se facă așa, fiindcă bugetul alocat pentru astfel de lucrări este destul de mare. Nu avem nici evaluări corespunzătoare, nici proiecte. Primarul nu poate să dea explicație dacă prețul pentru pavaje este 100 de lei sau 70 de lei!".