Aproape 6.800 de evrei au fost deportaţi în iunie 1944 din fostul judeţ Năsăud. Doar 10% s-au întors acasă, iar printre supravieţuitori s-a aflat şi Elena Pop din Luşca. Fiica Elenei, Natalia Ţigăuan a evocat astă-seară la Sinagogă teroarea şi spaimele deportării prin care a trecut mama sa, alături de milioane de alte victime ale Holocaustului...
S-au împlinit, în acest an, miercuri, pe 27 ianuarie, 71 de ani de la eliberarea evreilor din lagărele de exterminare din Auschwitz-Birkenau, iar Comunitatea Evreilor din Bistriţa în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură şi Consiliul Judeţean au pregătit pentru astă-seară un recital cameral deosebit.
Ceremonia a fost deschisă de Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa, dar pe scenă a fost invitată şi Natalia Ţigăuan, care a evocat cu emoţie tragedia pe care a suferit-o mama sa pe când avea doar 23 de ani şi a fost smulsă din casa părintească de la Luşca, pentru a fi deportată la Auschwitz, unde şi-a pierdut părinţii şi fratele. Natalia Ţigăuan a citit un fragment din cartea "Martiri sub steaua lui David" scrisă de Ion Moise şi Titus Zăgrean.
„Să uităm ce a fost atroce şi nepermis în istoria noastră este echivalent cu a stimula posibilitatea ca acestea să se repete… Se cuvine ca din când în când să ne exprimăm compasiunea şi respectul pentru suferinţa pe care poporul evreu a îndurat-o ca urmare a unor decizii şi abuzuri inimaginabile… Este potrivit şi pentru noi ca, într-o comunitate mică, dar puternică şi demnă, să ne prezentăm solidaritatea”, a afirmat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.
Comemorarea s-a încheiat cu recitalul familiei Cibişescu-Duran – aflată pentru prima oară la Bistriţa în formaţie completă, alături de cei trei copii.
„Eugen Duran este originar din Bistriţa, unul dintre cei mai buni muzicieni pe care Bistriţa i-a avut şi îi are, un om foarte modest şi extrem de talentat, a lucrat aici la Bistriţa, a fost elevul doamnei Rozalia Fucă Tomescu, a fost coleg cu Ştefan Cigu. Şi-a desăvârşit studiile la Academia de Muzică din Cluj şi a rămas la Opera din Cluj, unde este foarte respectat şi iubit”, a precizat Gavril Ţărmure, adăugând că soţia muzicianului bistriţean – Iulia Cibişescu este profesor la Academia de muzică, muzicolog, dirijor, compozitor, iar copiii lor – Eugenia, Georgiana şi Ioan sunt elevi în clasa a X-a, a VIII-a şi a V-a, urmând cariera muzicală a părinţilor.
Intitulat „Familii de (mari și mici) muzicieni” – recitalul a cuprins creaţii celebre din Wicks (Sonatina pentru violă şi pian), Haydn (Sonata nr.52), Chopin (Mazurca op.30 nr.2), Vivaldi (Concert pentru violoncel în la minor), Beethoven (Sonata „Primăverii" pentru vioară şi pian), F. Kreisler (Preludiu şi Allegro pe o temă de Pugnani - pentru vioară şi pian) şi Suita pentru vioară şi pian compusă chiar de Iulia Cibişescu.