Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  84 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



REMEMBER: Mii de evrei din Bistriţa-Năsăud au sfârşit tragic în lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau (VIDEO)

30/01/2016 21:13:29 Ioana BRADEA  
Aproape 6.800 de evrei au fost deportaţi în iunie 1944 din fostul judeţ Năsăud. Doar 10% s-au întors acasă, iar printre supravieţuitori s-a aflat şi Elena Pop din Luşca. Fiica Elenei, Natalia Ţigăuan a evocat astă-seară la Sinagogă teroarea şi spaimele deportării prin care a trecut mama sa, alături de milioane de alte victime ale Holocaustului...

S-au împlinit, în acest an, miercuri, pe 27 ianuarie, 71 de ani de la eliberarea evreilor din lagărele de exterminare din Auschwitz-Birkenau, iar Comunitatea Evreilor din Bistriţa în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură şi Consiliul Judeţean au pregătit pentru astă-seară un recital cameral deosebit.

Ceremonia a fost deschisă de Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa, dar pe scenă a fost invitată şi Natalia Ţigăuan, care a evocat cu emoţie tragedia pe care a suferit-o mama sa pe când avea doar 23 de ani şi a fost smulsă din casa părintească de la Luşca, pentru a fi deportată la Auschwitz, unde şi-a pierdut părinţii şi fratele. Natalia Ţigăuan a citit un fragment din cartea "Martiri sub steaua lui David" scrisă de Ion Moise şi Titus Zăgrean.

Să uităm ce a fost atroce şi nepermis în istoria noastră este echivalent cu a stimula posibilitatea ca acestea să se repete… Se cuvine ca din când în când să ne exprimăm compasiunea şi respectul pentru suferinţa pe care poporul evreu a îndurat-o ca urmare a unor decizii şi abuzuri inimaginabile… Este potrivit şi pentru noi ca, într-o comunitate mică, dar puternică şi demnă, să ne prezentăm solidaritatea”, a afirmat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.

Comemorarea s-a încheiat cu recitalul familiei Cibişescu-Duran – aflată pentru prima oară la Bistriţa în formaţie completă, alături de cei trei copii.

Eugen Duran este originar din Bistriţa, unul dintre cei mai buni muzicieni pe care Bistriţa i-a avut şi îi are, un om foarte modest şi extrem de talentat, a lucrat aici la Bistriţa, a fost elevul doamnei Rozalia Fucă Tomescu, a fost coleg cu Ştefan Cigu. Şi-a desăvârşit studiile la Academia de Muzică din Cluj şi a rămas la Opera din Cluj, unde este foarte respectat şi iubit”, a precizat Gavril Ţărmure, adăugând că soţia muzicianului bistriţean – Iulia Cibişescu este profesor la Academia de muzică, muzicolog, dirijor, compozitor, iar copiii lor – Eugenia, Georgiana şi Ioan sunt elevi în clasa a X-a, a VIII-a şi a V-a, urmând cariera muzicală a părinţilor.

Intitulat „Familii de (mari și mici) muzicieni” – recitalul a cuprins creaţii celebre din Wicks (Sonatina pentru violă şi pian), Haydn (Sonata nr.52), Chopin (Mazurca op.30 nr.2), Vivaldi (Concert pentru violoncel în la minor), Beethoven (Sonata „Primăverii" pentru vioară şi pian), F. Kreisler (Preludiu şi Allegro pe o temă de Pugnani - pentru vioară şi pian) şi Suita pentru vioară şi pian compusă chiar de Iulia Cibişescu.

2682 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro