„Nu se ştie dacă e cel mai bun prozator al generaţiei 80, dar cu siguranţă e cel mai original. Unii au criticat cartea „Pisica ruptă” afirmând că e plină de venin, că e o defulare monstruoasă. Eu nu cred asta” a afirmat criticul George Ţâra la Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” care găzduieşte o întâlnire cu celebrul regizor Mircea Daneliuc.
Librăria Casa Cărţii Nicolae Steinhardt a găzduit în această după-masă o întâlnire specială cu celebrul regizor Mircea Daneliuc care şi-a prezentat în faţa bistriţenilor cartea „Pisica ruptă” – romanul genezei unor filme care l-au făcut faimos pe regizorul autor, dar i-a atras şi invidia unor colegi de breaslă, după cum a povestit el însuşi.
„Mircea Daneliuc este un om dintr-o bucată, un notoriu luptător pur sânge, performant în filme dar şi în literatură care, ca orice artist, nu duce lipsă de complicaţii sufleteşti...” a povestit criticul George Ţâra, remarcând şi faptul că unii au criticat cartea „Pisica ruptă”, acuzându-l pe autor de venin sau de o defulare monstruoasă.
În realitate, cartea este şi o istorie ieroglifică, dar nu neapărat în sensul dificultăţilor de decriptare: „Aflăm, de aici, despre cenzura cu care s-a luptat Mircea Daneliuc – cenzura ideologică, înainte de 89, şi cenzura economică, mai cruntă, după Revoluţie... Pe vremuri, un film era cu adevărat o posibilă armă, căci era urmărit, înainte de 89, de milioane de spectatori...” a mai spus George Ţâra, subliniind şi registrul de pamflet ucigător care se întâlneşte în carte, dar şi fragmentele epice extrem de expresive, ca şi dimensiunea experimentală a romanului.
„Mircea Daneliuc pictează cu tuşe foarte exacte, pline de umor şi ne oferă o carte secvenţial cinematografică, existenţială” a mai spus George Ţâra.
Uşor obosit şi ontic instalat în tristeţe şi dezamăgire, regizorul Mircea Daneliuc a povestit bistriţenilor despre cum a scris cartea, despre Festivalul de film de la Veneţia unde juriul i-a neglijat pe nedrept şi inexplicabil filmul „Glissando”, deşi din juriu făcea parte atunci însuşi Eugene Ionescu, dramaturgul care l-a considerat pe Daneliuc un agent al lui Ceauşescu şi nu i-a oferit sprijinul cuvenit, dar şi despre dificultatea de a face filme după 89 – despre faptul că nu este foarte agreat de colegi, pentru că nu se conformează normelor, „în timp ce alţii au trebuit să lingă ca să primească bani...” sau despre faptul că deranjează inclusiv în literatură, pentru că a stricat anumite ierarhii...
Nu rataţi, de la ora 19.30 – proiecţia filmului Patul Conjugal, la Sinagogă, eveniment derulat în cadrul Săptămânii culturale Constantin Pavel, care va continua şi mâine, tot la Sinagogă, cu proiecţia filmului „Marilena”, în regia aceluiaşi inconfundabil Mircea Daneliuc.