Elita culturală şi economică a țării a participat ieri seară, la Palatul Cotroceni, la o recepţie oferită de preşedintele României şi soţia acestuia, Carmen Iohannis. Printre invitaţi s-a numărat şi regizorul originar din Beclean – Radu Afrim, decorat anul trecut de preşedintele Klaus Iohannis cu „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
Vizita preşedintelui francez în România a început ieri, la ora 13:00, cu ceremonia primirii oficiale la Palatul Cotroceni. Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale, susţinând o conferinţă de presă comună. În cursul după-amiezii, Emmanuel Macron a vizitat Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, prima dintre casele ţărăneşti vizitate fiind chiar una din Bistriţa-Năsăud.
Aceasta nu a fost singura legătură a preşedintelui francez cu judeţul nostru. Seara, de la ora 19:30 preşedintele Klaus Iohannis a oferit ieri o recepţie în onoarea înaltului oaspete francez – iar printre invitaţii din lumea economică şi culturală s-a numărat şi regizorul Radu Afrim – surprins într-o fotografie alături de preşedintele Macron, ciocnind o cupă de şampanie.
Fotografia a adunat mii de aprecieri şi comentarii în doar câteva ore: „Respect pt presedinte ca a invitat la asemenea eveniment un astfel de mare artist...!”, afirmă unul dintre prietenii regizorului, în timp ce alţii remarcă faptul că în fotografie este surprins un moment extraordinar şi, mai în glumă, mai în serios, faptul că este o mare onoare pentru preşedintele Franţei.
În semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate – Radu Afrim, alături de regizoarea Geanina Cărbunariu din Bucureşti – au primit anul trecut, din partea preşedintelui Klaus Johannis, „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
Radu Afrim, născut pe 2 iunie 1968, la Beclean, a absolvit secţia Regie a Facultăţii de Teatru, în 2000, şi Facultatea de Litere, secţia Română-Franceză, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în 1995. Printre spectacolele montate de regizor, în Bucureşti şi la Sfântu Gheorghe, se numără „No Mom's Land”, „De ce fierbe copilul în mămăligă”, „E doar Sfârşitul lumii”, „Trei surori sau Alge-Bernarda's house remix”, „Între noi e totul bine" – piesă care a deschis anul trecut festivalul de dramaturgie poloneză din Wrocław – capitala culturală europeană în 2016.