Usturoiul verde, de primăvară este cunoscut ca medicament minune, fiind o adevărată farmacie.
Usturoiul este o legumă încărcată cu vitamine care deţin recordul binefacerii: A, B1, B2, C, iar proprietăţile nutritive sunt marcate de prezenţa unor substanţe minerale utile: brom, cobalt, iod, magneziu, siliciu, zinc, fosfor, sulf, potasiu şi calciu.
Constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi pentru prevenirea bolilor contagioase, fiind recomandat pentru tratarea a peste şaizeci de boli, în special hipertensiune şi obezitate.
Legiunile romane foloseau usturoi în alimentaţie, usturoiul având multiple calităţi terapeutice şi o serie de efecte benefice pentru organismul uman: buna funcţionare a sistemului cardiovascular, a procesului de digestiei şi protecţie faţă de agenţii cancerigeni. Introducerea cu regularitate a usturoiului în alimentaţie contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea dermei şi la menţinerea tenului frumos.
Datorita celor două sute de substanţe active şi a celor şaptezeci de compuşi cu sulf pe care îi conţine, usturoiul tratează boli cronice. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. Prin conţinutul de seleniu, are efecte asupra aparatului cardiovascular prin combaterea tahicardiei şi a spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de angină şi a infarctului miocardic, îmbunătăţind performanţa cardiacă. Usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale, fiind vermcid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor, antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, antihelmintic, anticancerigen şi afrodiziac.
Utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie o metoda de profilaxie şi tratament a arterosclerozei.
Usturoiul reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică răspunzătoare de formarea ateroamelor şi sporeşte cantitatea de lipoproteine cu densitate crescută, care protejează de arteroscleroză.
Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta la nivelul arterelor periferice, ceea ce poate ameliora durerile de cap. Usturoiul este util în unele pneumopatii, în tratamentul virozelor, bronşitelor, traheitelor, accelerând epitelizarea şi vindecarea rănilor. Persoanele care consumă usturoi frecvent prezintă risc foarte scăzut de cancer gastric, de piele sau de colon.
Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie şi ca leac împotriva căderii părului, iar fumătorii înrăiţi care consumă zilnic usturoi sunt mai puţin expuşi la cancer pulmonar, tot alicina fiind cea care înlătură efectele negative.
Uleiul de usturoi poate încetini fenomenul de scădere a numărului leucocitelor din sânge provocat de chimioterapie şi radioterapie, tratamente utilizate pentru eliminarea tumorilor canceroase, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani. Rezultatele acestui studiu, realizat pe şoareci, arată că uleiul de usturoi poate constitui un tratament complementar bun în cazul chimioterapiei şi radioterapiei.
Principiul chimioterapiei este de a distruge celulele suşă care, în interiorul tumorii, sunt singurele capabile să se reproducă nedefinit. Toate medicamentele anticancer folosite în chimioterapie au o toxicitate mai mare sau mai mică, putând afecta formula sangvină, pielea, părul sau alte organe. În funcţie de boală sau de stadiul acesteia, chimioterapia poate fi curativă, adică să aibă ca finalitate vindecarea organului bolnav, sau complementară actului chirurgical sau radioterapiei.
Radioterapia constă în utilizarea radiaţiilor ionizante în tratamentul anumitor boli, îndeosebi al cancerelor.
Usturoiul are numeroase efecte benefice asupra organismului, fiind utilizat de sute de ani pentru vindecarea unui număr mare de boli, de la răceală şi afecţiuni respiratorii la ciumă.
Potrivit unor studii anterioare, uleiul de usturoi are capacitatea de a repara ţesuturile cardiace şi de a stopa evoluţia tumorilor.
Tonifiant şi antiseptic, antibiotic natural, diuretic, usturoiul are capacităţi anticoagulante şi este bun, printre altele, şi în cazul bolilor de ficat şi biliare.
Noul studiu a fost publicat în Journal of Food Science, al Institute of Food Technologists. British journal of Cancer a publicat în 2004 un studiu denumit ,,Consumul de ceapă şi usturoi, o problemă de viaţă şi de moarte”.
Studiul a urmărit 238 de pacienţi cu cancer de prostată şi 471 de bărbaţi sănătoşi.
S-a descoperit că bărbaţii care consumau peste 10 grame pe zi de ceapă sau usturoi aveau un risc mai mic de cancer de prostată decât cei care consumau mai puţin de 2,2 grame.
I.S.