Sâmbătă, 13 februarie, de la ora 18.00, Sinagoga Bistrița găzduieşte un recital de pian extraordinar, susţinut de o Nicoleta Luca, care îi va încânta pe melomanii bistriţeni cu o parte din cele mai frumoase compoziţii ale lui Chopin. Pianista a susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate alături de Gheorghe Zamfir.
Evenimentul este organizat de Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „G. COȘBUC” Bistriţa, Societatea de Concerte Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, iar din program fac parte:
Chopin - Patru studii
- op.10 nr. 3 „Tristesse" și nr.9
- op. 25 nr.1 „Eolian Harp" și nr. 5 „Wrong Note"
Chopin - Nocturna op. 9 nr. 2 în Mi bemol Major
Chopin - Trei Mazurci (op. 7 nr.1 și 2 şi op. 24 nr. 4)
Chopin - Poloneza în do minor op. 40 nr. 2
Chopin - Două Valsuri (op. 34 nr. 2 si op. 64 nr. 2)
Schumann - Fantezia în Do major op.17
Rachmaninov - Preludiu op. 25 nr. 5 în sol minor
Ravel - Alborada del gracioso
Nicoleta Luca şi-a început educația muzicală la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași cu profesorul Marin Pânzaru, continuând la Academia de Muzică din Iași cu Ioan Welt și Mircea Dan Răducanu, iar apoi la Universitatea Națională de Muzică București cu Gabriel Amiraș.
A participat la cursurile de măiestrie ale pianistului german Wolfang Wagenhäuser în 1993, mai întâi la București, iar apoi la Aurich, în Germania, perfecționându-se cu pianistul britanic Martin Hughes, profesor la Universität der Künste din Berlin. A debutat cu Concertul nr.1 în Do Major de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica „Moldova” din Iași, dirijor George Vintilă.
Ulterior a fost invitată adesea să susțină concerte alături de filarmonici din țară la Sibiu, Bacău, Ploiești, Botoșani,Râmnicu Vâlcea, Pitești. A concertat sub bagheta unor cunoscuți dirijori români și străini, precum Petre Sbârcea, Ovidiu Bălan, Neale Bartee (SUA), Roberto Misto (Italia), Octav Calleya (Spania), Arild Andersen (Norvegia), François Robert Girolami (Franța).
De asemenea, a susținut la București recitaluri la Sala de concerte a Radiodifuziunii Române, Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă al României, Sala Mică a Ateneului Român, Sala Dalles, Sala Muzeului Național „George Enescu”, Muzeul Național Cotroceni, Centrul Cultural Maghiar, Centrul Cultural Otopeni, Ambasada Cehiei, Ambasada Turciei, ș.a.
Ca solistă sau în cadrul unor formații camerale a fost invitată să concerteze în străinătate în SUA, la New York la Carnegie Hall (Sala Isaac Stern), Chicago (Chicago Historical Society), Detroit, în Canada (la Ottawa), dar și în Australia, în Germania (la Berlin la Philharmonie Kammermusiksaal și la München), în Italia (la Roma, în Piazza del Popolo și la Academia di Romania), în Israel (la Tel Aviv, Haifa și Ierusalim), în Cehia (la Sala Congreselor din Praga), în Bulgaria (ca solistă alături de Filarmonica din Vidin), Republica Moldova (recitaluri de pian solo la Conservatorul din Chișinău), fiind o prezenţă fermecătoare şi în numeroasele recitaluri în țară și în străinătate, susţinute alături de artistul Gheorghe Zamfir.