În atmosfera caldă și prietenoasă cu care Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” i-a obișnuit deja pe bistrițeni – au debutat, ieri după-amiază, Zilele Aletheia. Patru autori și-au prezentat cele mai recente apariții, discutând aprins și pasionat despre istorie sau literatură română. Azi, de la 16.30 va fi inaugurată expoziția „Odată ca niciodată”.
Casa Cărții „Nicolae Steihardt” din Piața Mihai Eminescu a găzduit ieri seară o pasionantă întâlnire a patru scriitori din Bistrița care și-au prezentat cele mai recente creații cititorii lor.
Evenimentul a marcat debutul Zilelor Aletheia: Icu Crăciun a prezetat publicului romanul Omul cu inelarul retezat (roman laureat anul trecut cu Premiul CoșBOOK, oferit de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”), Doru Săcărea a lansat volumul de proză Viaţa la a doua privire iar medicul Corneliu Florea a lansat cea de-a 14-a carte publicată la Editura Aletheia și intitulată Anotimpuri istorice – un volum care cuprinde eseuri istorice reprezentând problematici ale istoriei universale pe care autorul le-a studiat cu atenție și luciditate și le-a transmis ulterior contemporanilor săi.
„Iacob Naroș n-a avut parcă de lucru și a adunat într-un volum tot ce a apărut despre Liviu Rebreanu din anul 2000 și până în prezent, personajul principal al cărții fiind, evident Nicolae Gheran, istoricul literar care s-a ocupat de seria operelor complete ale scriitorului” a explicat Virgil Rațiu prezentând cartea Rebreanu în mileniul III.
Sunt peste 7.500 de pagini pe care Iacob Naroș le-a citit cu cea mai mare meticulozitate, a comentat cu lux de amănunte și cele 9 romane ale lui Rebreanu și a parcurs inclusiv ce a scris Ilderim Rebreanu, nepotul marelui prozator – a remarcat Icu Crăciun, în timp ce scriitorul Andrei Moldovan a precizat că preocupările lui Iacob Naroș referitoare la Rebreanu sunt vechi, autorul având toate calitățile necesare unui cercetător autentic – inclusiv răbdare și pasiune pentru munca sa.
Zilele Aletheia continuă azi, de la ora 16.30 – cu inaugurarea unei expoziții de pictură A fost odată ca niciodată.
Partenerii evenimentului sunt Centrul Judeţean pentru Cultură, Societatea de Concerte Bistriţa, Asociaţia Odată ca niciodată.